Idzie lato, zatem czas na kolorową kuchnię pełną witamin. Propozycja na dziś - prosta sałatka ze szpinaku, fety i pomidorków czereśniowych, doprawiona malinowym sosem balsamico. Doskonałe wyważenie smaków: słonej fety, słodkich i soczystych pomidorków oraz słodko - kwaśnego sosu. Godna uwagi propozycja na lunch i lekką kolację.
Składniki na 4 porcje:
200g szpinaku baby
250g pomidorków czereśniowych
150g osączonych czarnych oliwek
270g fety
Sos:
10 łyżek octu balsamicznego
3 łyżki miodu
3 łyżki świeżych lub mrożonych malin
opcjonalnie szczypta mielonego chilli
W rondelku lub na małej patelni umieszczamy składniki sosu (mrożone maliny należy wcześniej rozmrozić). Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie dodać do sosu chilli, nie jest to jednak konieczne. Wszystkie składniki podgrzewamy, a gdy się zagotują, zmniejszamy płomień i redukujemy sos na wolnym ogniu przez 10-12 min. Przecieramy przez sitko, usuwając tym samym pestki malin i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Sos powinien mieć konsystencję gładkiej emulsji, gdyby jednak okazał się zbyt gęsty, należy rozcieńczyć go odrobiną wody.
Na talerzach lub w dużej salaterce układamy umyty i osuszony szpinak, połówki pomidorków, kawałki fety i oliwki. Sałatkę polewamy sosem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz