poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Pieczony dorsz z kruszonką na zielonym puree


To, że ryby są zdrowe wie każdy. Tym razem w roli głównej dorsz zapiekany z pastą na bazie suszonych pomidorów, bazylii, anchois i parmezanu z chrupiącą kruszonką z okruchów chleba. Podany na zielonym puree z ziemniaków, brokułu i groszku. Solidna porcja witamin w smacznym i lekkim obiedzie. Smacznego :)

To, że ryby są zdrowe wie każdy. Tym razem w roli głównej dorsz zapiekany z pastą na bazie suszonych pomidorów, bazylii, anchois i parmezanu z chrupiącą kruszonką z okruchów chleba. Podany na zielonym puree z ziemniaków, brokułu i groszku. Solidna porcja witamin w smacznym i lekkim obiedzie.
































Składniki
Dorsz:
4 średniej wielkości filety z dorsza lub innej morskiej ryby
3 kromki chleba lub ½ szklanki bułki tartej
5 filecików anchois
140g suszonych pomidorów w zalewie (osączonych)
½ pęczka świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
30g parmezanu
1 cytryna
1 łyżka octu balsamicznego
oliwa
sól, pieprz


Puree:
4 średniej wielkości ziemniaki
1/2 brokułu
200g łuskanego zielonego groszku (można użyć mrożonego)
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
1 łyżka liści świeżej lub suszonej mięty
sól, pieprz


Umyte i osuszone filety oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i odstawiamy na bok. Pokrojony grubo chleb rozdrabniamy za pomocą blendera, dodajemy odrobinę oliwy i mieszamy składniki do uzyskania kruszonki. W misce umieszczamy: fileciki anchois, suszone pomidory, bazylię i czosnek – blendujemy na gładką masę. Do powstałej pasty dodajemy drobno starty parmezan, otartą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny i ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy.
Obrane ziemniaki kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z osoloną wodą i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki łodyżki brokułu, a po 5 minutach różyczki. Na 5 min. przed końcem gotowania do garnka z warzywami wsypujemy groszek.
Filety układamy w naoliwionej brytfance skórką do dołu, wierzch smarujemy pastą i posypujemy chlebowymi okruchami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180◦ przez ok. 20 min. aż kruszonka stanie się złota i chrupiąca.
Ugotowane warzywa zdejmujemy z ognia i pozostawiamy bez przykrycia by odparowały. Dodajemy masło, mleko, przyprawy oraz miętę i rozgniatamy ubijakiem.
Na talerzach układamy porcję zielonego puree, a na nim chrupiącego dorsza. Natychmiast podajemy. Danie świetnie komponuje się z sosem tatarskim, na który przepis znajdziecie tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz