Przedstawiony w przepisie przepis na ciasto obejmuje wykonanie dwóch spodów o średnicy ok.30-35cm. Natomiast składniki sosu i nadzienia obliczone zostały na jedną pizzę. Jeżeli chcecie przygotować dwie takie same pizze, musicie podwoić ilość składników. Polecam jednak obłożenie drugiego spodu innymi dodatkami. W ten sposób, za jednym zamachem zasmakujecie dwóch różnych dań.
Ciasto (2 spody):
450g mąki
7 g drożdży instant
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1,5 łyżki oliwy
300ml wody
Biały sos:
1 łyżka wytopionego z boczku tłuszczu
200g słodkiej śmietanki 12%
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
1 łyżka wytopionego z boczku tłuszczu
200g słodkiej śmietanki 12%
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
Nadzienie:
100g wędzonego boczku
125g sera mozzarella
2 cebule
1 łyżeczka masła
szczypta soli i cukru
2 łyżeczki octu
balsamicznego
oregano
garść rukoli
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy
w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do
miski, mieszamy z cukrem i solą, dodajemy zaczyn. Ciasto wyrabiamy za pomocą
miksera lub np. w automacie do wypieku chleba przez 15 min. Wlewamy oliwę i
ponownie (tym razem krótko) wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
45 min. w ciepłe miejsce. Na blasze do pieczenia układamy arkusz pergaminu,
który smarujemy oliwą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przebijamy je pięścią
i rozciągamy na kształt cienkiego placka z podwyższonymi brzegami. Smarujemy
sosem, układamy ulubione dodatki i wstawiamy do nagrzanego do 225° piekarnika.
Pieczemy 10-15 min.
Biały sos:
Boczek kroimy w
słupki i przesmażamy na chrupko. Zdejmujemy z patelni i osączamy na papierowym ręczniku.
Zachowujemy 1 łyżkę wytopionego tłuszczu, do którego wlewamy śmietankę i
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy szczyptą soli,
pieprzu i oregano. Na dość dużym ogniu redukujemy masę do konsystencji gęstego
sosu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
Nadzienie:
Przygotowujemy
karmelizowaną cebulkę – pokrojone w kostkę warzywo, smażymy na rozgrzanym maśle
na bardzo wolnym ogniu. Gdy stanie się szklista i zmięknie - zwiększamy
płomień, doprawiamy solą, cukrem, octem balsamicznym i smażymy do zbrązowienia.
Pod koniec dodajemy boczek i wszystko chwilę podgrzewamy.
Ciasto na pizzę
smarujemy białym sosem, na nim układamy karmelizowaną cebulę z boczkiem i
plastry mozzarelli. Posypujemy suszonym oregano. Pieczemy 10-15 min. w temp.
225°. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz