piątek, 30 września 2016

Ziołowe mielone z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Jeżeli brakuje Wam pomysłu na obiad, służę pomocą :) Zwykły mielony może zyskać na smaku i formie. Wystarczy do mięsnej masy dodać świeże zioła, a całość nadziać suszonymi pomidorami i mozzarellą, która pod wypływem ciepła apetycznie się rozciągnie. Do tego takie kotleciki są mega szybkie i łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują w towarzystwie zapiekanych ziemniaków i z bukietem zielonych warzyw (brokuł, kalarepa, szpinak itp.). Życzę smaczności :)

Zwykły mielony może zyskać na smaku i formie. Wystarczy do mięsnej masy dodać świeże zioła, a całość nadziać suszonymi pomidorami i mozzarellą, która pod wypływem ciepła apetycznie się rozciągnie. Do tego takie kotleciki są mega szybkie i łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują w towarzystwie zapiekanych ziemniaków i z bukietem zielonych warzyw (brokuł, kalarepa, szpinak itp.).























Składniki
na ok. 6 kotletów: 
400g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo - wołowego)
1 małe jajko
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 
1 łyżka posiekanego świeżego oregano*
125g mozzarelli
6 suszonych pomidorów
sól, pieprz
oliwa lub olej do smażenia

* świeże zioła można zastąpić mniejszą ilością suszonych, jednak kotleciki będą wtedy mniej aromatyczne


Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, zioła i przyprawy. Ręcznie wyrabiamy masę, aż bułka wchłonie wilgoć, a całość stanie się zwarta.
Nabieramy porcję mięsa, spłaszczamy i kładziemy na środku plaster mozzarelli oraz cząstkę pomidora. Zlepiamy brzegi, dłońmi formujemy lekko podłużny kształt. Mielone smażymy pod przykryciem na średnim ogniu, z czterech stron. Podajemy z ziemniakami (gotowane, pieczone, puree) i ulubionymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz