poniedziałek, 12 września 2016

Boeuf Stroganoff

Boeuf Stroganoff jest tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, które z przytupem podbiło cały świat. Zatem jeżeli tak wiele osób, o różnych gustach, smakach i tradycjach kulinarnych dało się temu fenomenowi porwać, to coś w tym daniu musi być :)
W tym wypadku siła tkwi w prostocie! Tradycyjny Boeuf Stroganoff to połączenie dobrej jakości wołowiny, pieczarek i cebuli, z dodatkiem przecieru pomidorowego. Banalnie, prawda? A jednak jego smak jest niepowtarzalny. Do wypróbowania natychmiast! Gorąco polecam :)






































Składniki: 
500g wołowiny (np. udziec, rostbef, łopatka)
300g małych pieczarek
2 cebule 
150ml wody
150ml kwaśnej śmietany
200ml przecieru pomidorowego
2-3 łyżki mąki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
słodka papryka, sól, pieprz
natka pietruszki do przybrania


Mięso oczyszczamy z błon, kroimy w paski. Na rozgrzanym oleju rumienimy posiekaną cebulę i przekładamy do garnka. Zwiększamy płomień i na tej tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu, partiami przesmażamy wołowinę. 

Wskazówka: tłuszcz powinien być mocno rozgrzany, by w krótkim czasie, mięso zarumieniło się z wierzchu, a pozostało miękkie i soczyste w środku. 

Pod koniec smażenia, każdą partię mięsa oprószamy mąką wymieszaną z pieprzem, jeszcze przez chwilę pozostawiamy na ogniu, a następnie przekładamy do garnka z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką, a następnie dodajemy przesmażone na maśle pieczarki oraz śmietanę wymieszaną z wodą i przecierem pomidorowym. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i dusimy miękkości (ok. 2 godz.). 
Boeuf Strogonowa podajemy z makaronem, ryżem, świeżą bagietką lub kładzionymi kluskami. Przed podaniem danie posypujemy natką pietruszki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz