środa, 28 września 2016

Blok czekoladowy salami

Kocham blok czekoladowy miłością bezwarunkową. Jest lekarstwem na wszystkie problemy i bardzo skutecznym pocieszaczem ;) W wersji salami robi jeszcze większe wrażenie wizualne, choć smak jak zawsze pozostaje bezkonkurencyjny. W odmianie "na bogato" można część herbatników zastąpić orzechami, rodzynkami lub biszkoptami. Kilka chwil na przygotowanie, a potem... czysta czekoladowa rozkosz :) 
Uwaga! Silnie uzależnia! ;)






































Składniki:
500g mleka w proszku
200g masła
200ml wody
6 łyżek dobrego gorzkiego kakao
380g cukru
400g herbatników 
2 łyżki cukru pudru 

W misce mieszamy mleko w proszku, kakao oraz pokruszone herbatniki. W garnku zagotowujemy wodę z masłem i cukrem. Przelewamy do sypkich składników (jeszcze ciepłe) i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do plastikowej butelki lub zawijamy w folię spożywczą, a po lekkim stężeniu rolujemy na kształt salami. Gdy całkowicie wystygnie, wstawiamy do lodówki. Schłodzone salami obtaczamy w cukrze pudrze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz