niedziela, 19 kwietnia 2015

Pizza Carbonara

Gdy weźmiemy kawałek pizzy do ręki, sprężyste i cienkie ciasto wyraźnie ugnie się pod swoim ciężarem. To cecha idealnego spodu. A nadzienie? Biały sos, wiejski wędzony boczek, karmelizowana cebulka i mozzarella. Do tego garść rukoli niedbale rzucona na wierzch i mamy przepyszną domową pizzę, która tak naprawdę nie potrzebuje do towarzystwa żadnego sosu. Ten smak po prostu broni się sam! 

Gdy weźmiemy kawałek pizzy do ręki, sprężyste i cienkie ciasto wyraźnie ugnie się pod swoim ciężarem. To cecha idealnego spodu. A nadzienie? Biały sos, wiejski wędzony boczek, karmelizowana cebulka i mozzarella. Do tego garść rukoli niedbale rzucona na wierzch i mamy przepyszną domową pizzę, która tak naprawdę nie potrzebuje do towarzystwa żadnego sosu. Ten smak po prostu broni się sam!

























Przedstawiony w przepisie przepis na ciasto obejmuje wykonanie dwóch spodów o średnicy ok.30-35cm. Natomiast składniki sosu i nadzienia obliczone zostały na jedną pizzę. Jeżeli chcecie przygotować dwie takie same pizze, musicie podwoić ilość składników. Polecam jednak obłożenie drugiego spodu innymi dodatkami. W ten sposób, za jednym zamachem zasmakujecie dwóch różnych dań.

Składniki 
Ciasto (2 spody): 
450g mąki 
7 g drożdży instant 
2 łyżeczki cukru 
2 łyżeczki soli 
1,5 łyżki oliwy 
300ml wody
  
Biały sos: 
1 łyżka wytopionego z boczku tłuszczu
200g słodkiej śmietanki 12%
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz

Nadzienie:
100g wędzonego boczku
125g sera mozzarella
2 cebule
1 łyżeczka masła
szczypta soli i cukru
2 łyżeczki octu balsamicznego
oregano
garść rukoli


Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem i solą, dodajemy zaczyn. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera lub np. w automacie do wypieku chleba przez 15 min. Wlewamy oliwę i ponownie (tym razem krótko) wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 min. w ciepłe miejsce. Na blasze do pieczenia układamy arkusz pergaminu, który smarujemy oliwą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przebijamy je pięścią i rozciągamy na kształt cienkiego placka z podwyższonymi brzegami. Smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki i wstawiamy do nagrzanego do 225° piekarnika. Pieczemy 10-15 min.

Biały sos:
Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na chrupko. Zdejmujemy z patelni i osączamy na papierowym ręczniku. Zachowujemy 1 łyżkę wytopionego tłuszczu, do którego wlewamy śmietankę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i oregano. Na dość dużym ogniu redukujemy masę do konsystencji gęstego sosu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

Nadzienie:
Przygotowujemy karmelizowaną cebulkę – pokrojone w kostkę warzywo, smażymy na rozgrzanym maśle na bardzo wolnym ogniu. Gdy stanie się szklista i zmięknie - zwiększamy płomień, doprawiamy solą, cukrem, octem balsamicznym i smażymy do zbrązowienia. Pod koniec dodajemy boczek i wszystko chwilę podgrzewamy.
Ciasto na pizzę smarujemy białym sosem, na nim układamy karmelizowaną cebulę z boczkiem i plastry mozzarelli. Posypujemy suszonym oregano. Pieczemy 10-15 min. w temp. 225°. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukolą.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz