wtorek, 21 kwietnia 2015

Ciasteczka czekoladowe z pistacjami

Proste i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Kruche i do tego mocno czekoladowe. Zamiast pistacji można użyć dowolnych orzechów. Na pewno zasmakują i dzieciom, i dorosłym.

Proste i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Kruche i do tego mocno czekoladowe. Zamiast pistacji można użyć dowolnych orzechów. Na pewno zasmakują i dzieciom, i dorosłym.





































Składniki: 
170 g mąki
40 g kakao
1/4 łyżeczki sody
115 g masła
120 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g gorzkiej czekolady
40g łuskanych pistacji

Przesiewamy  mąkę, a następnie mieszamy ją z cukrem pudrem, kakao, solą i sodą oczyszczoną. Do miski wkrawamy masło (może mieć temperaturę pokojową), dodajemy startą na drobnej tarce czekoladę, żółtko i ekstrakt z wanilii. Wsypujemy suche składniki i zagniatamy. Ciasto przykrywamy i wkładamy na 15 min. do lodówki. W międzyczasie siekamy pistacje i rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°.
Porcje ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na grubość 5 mm. Szklanką, kieliszkiem lub foremką wycinamy kółka. Wierzch każdego smarujemy białkiem i posypujemy posiekanymi pistacjami. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 10-12 min. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie przekładamy na kratkę i studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz