czwartek, 23 kwietnia 2015

Chilli con carne



Trudno jednoznacznie stwierdzić, z jakiego kraju wywodzi się to danie. Jedni twierdzą, że z Meksyku, drudzy uważają chilli con carne za wytwór amerykańskiego fast foodu. Pewne natomiast jest jedno: potrawa kusi bogactwem smaku, syci i przyjemnie rozgrzewa. Podstawowe składniki to: posiekane lub mielone mięso, papryczka chilli i fasola, choć często dodaje się również pomidory, paprykę i kukurydzę. Co istotne – ostry smak wcale nie dominuje, a raczej optymalnie podkręca całość. Ma to znaczenie szczególnie wtedy, gdy nie jesteście amatorami ostrej kuchni. Chilli con carne podajemy z plackami kukurydzianej tortilli, nachosami lub z ryżem. No więc, kto chętny?

Trudno jednoznacznie stwierdzić, z jakiego kraju wywodzi się to danie. Jedni twierdzą, że z Meksyku, drudzy uważają chilli con carne za wytwór amerykańskiego fast foodu. Pewne natomiast jest jedno: potrawa kusi bogactwem smaku, syci i przyjemnie rozgrzewa. Podstawowe składniki to: posiekane lub mielone mięso, papryczka chilli i fasola, choć często dodaje się również pomidory, paprykę i kukurydzę. Co istotne – ostry smak wcale nie dominuje, a raczej optymalnie podkręca całość. Ma to znaczenie szczególnie wtedy, gdy nie jesteście amatorami ostrej kuchni. Chilli con carne podajemy z plackami kukurydzianej tortilli, nachosami lub z ryżem. No więc, kto chętny?




































Składniki: 
400g mielonej wołowiny
350g pokrojonej w drobną kostkę wieprzowiny
200g podwędzanej kiełbasy 
350ml bulionu wołowego
400g (puszka) czarnej fasoli 
170g kukurydzy
3 ząbki czosnku 
2 czerwone cebule
2 cebule 
1 zielona papryka
1 czerwona papryka 
½ średniej wielkości selera (pokrojonego w słupki)
1 drobno posiekana papryczka chilli 
6 obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę pomidorów lub 500ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka oregano 
1 łyżka pieprzu cayenne (pominąć lub dodać mniej w łagodniejszej wersji)
1 łyżka kminu rzymskiego 
1 łyżka soli
1 łyżeczka mielonej kolendry 
olej

W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojone papryki, seler, cebule i czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie, a następnie zestawiamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oleju, przesmażamy mieloną wołowinę i dodajemy ją do warzyw. Na tej samem patelni, na dużym ogniu, partiami smażymy kawałki wieprzowiny, a na końcu kiełbasę. Każdą usmażoną porcję kolejno wkładamy do garnka z warzywami. Dodajemy pozostałe warzywa (oprócz fasoli i kukurydzy), gorący bulion oraz przyprawy. Dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy stopień miękkości mięsa i konsystencję chilli. Jeżeli jest zbyt rzadkie, odparowujemy nadmiar płynu, jeżeli zbyt gęste, podlewamy bulionem lub wodą. Na 5 min. Przed końcem gotowania, dodajemy osączoną i opłukaną fasolę oraz kukurydzę. Podajemy z plackami tortilli, ryżem lub nachosami.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz