środa, 5 lipca 2017

Sos meksykański z kurczakiem

W sytuacji, gdy brak czasu na przygotowanie wymyślnego obiadu, niezastąpione są potrawy szybkie i skuteczne. Ten sos z dodatkiem kurczaka właśnie taki jest. Zawiera dużo warzyw, dzięki czemu jest lekko, a przez dodatek mięsa z kurczaka - treściwie. Dla zabieganych i nie tylko :)




























Składniki:
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1,5 czerwonej papryki (lub 2 małe)
1 papryczka chilli
1 czerwona cebula
4 duże dojrzałe pomidory
300ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
300g czerwonej fasoli z puszki
200g kukurydzy z puszki
2 łyżeczki oregano
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chilli
2 łyżki oliwy
słodka papryka
sól, pieprz, cukier

Ponadto do podania:
kawałki limonki
świeża kolendra 


Pomidory, od spodu, nacinamy na krzyż. Zanurzamy na kilka minut we wrzątku, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Kurczaka oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy w większą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. odstawiamy na bok.
Siekamy cebulę, czosnek oraz chilli, paprykę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę z czosnkiem, a gdy się zeszklą, dodajemy mięso. Smażymy 2-3 minuty na średnim ogniu. Mięso powinno ściąć się na zewnątrz, a w środku pozostać surowe (dojdzie w sosie). W przeciwnym razie, podczas dalszego gotowania, zbyt się wysuszy i stanie się twarde.
Dodajemy paprykę i chilli, a po chwili pomidory i przecier. Sos doprawiamy oregano, cynamonem, chilli, solą i niewielką ilością cukru. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy osączoną i przepłukaną fasolę i kukurydzę. 
Sos skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem lub z tortillą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz