Jak głosi legenda, w latach 30-tych ubiegłego wieku, właściciel restauracji Derby - Robert Howard Cobb, targany wilczym głodem zmieszał ze sobą to, co nawinęło mu się pod rękę w restauracyjnej kuchni. Wszystko okrasił aromatycznym sosem winegret i w ten prosty sposób powstała słynna na całym świecie COBB salad.
W prostocie siła! Sposobem na zapamiętanie wszystkich składników jest skrót EAT COBB, czyli: Egg, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon i Blue cheese :)
Polecam, jest znakomita!
Składniki:
sałata rzymska, lodowa lub mieszanka sałat
1 pojedyncza grillowana lub pieczona pierś z kurczaka
150g wytopionego boczku*
3 jajka ugotowane na twardo
2 duże pomidory lub solidna garść pomidorków koktajlowych
100g sera z niebieską pleśnią (np. roquefort lub rodzimy Lazur)
1 czerwona cebula
1 dojrzałe awokado
odrobina soku z cytryny
*idealnie byłoby, gdyby kurczak i bekon użyte w sałatce były ciepłe
Dressing:
100ml oleju słonecznikowego
40ml oliwy
40ml czerwonego octu winnego
2 łyżeczki soku z cytryny
1,5 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka sosu Worcester
1 łyżeczka miodu/brązowego cukru/syropu klonowego
1 przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce ząbek czosnku
sól, pieprz
Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze lub słoiku. Zakręcamy i potrząsamy, aż sos uzyska konsystencję gładkiej emulsji. Odstawiamy na bok.
Sałatka:
Liście sałaty ( w całości lub porwane na kawałki) układamy na półmisku. Kurczaka, pomidory, ser i awokado kroimy w kostkę (pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół). Cebulę drobno siekamy, jajka kroimy w ćwiartki.
Na sałacie układamy obok siebie, w rzędach, wszystkie składniki. Awokado dobrze jest skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniało.
Przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz