wtorek, 11 lipca 2017

Makaron z cukinią w sosie gorgonzola

Powoli rozpoczynamy cukiniowy sezon. To wdzięczne warzywo coraz częściej gości w mojej kuchni. Cukinia ma to do siebie, że jest świetną bazą do różnych potraw, a jej neutralny smak można podkręcić na tysiąc sposobów.
Z gorgonzolą i śmietanką tworzy zgrany tercet, a odrobina zielonej pietruszki i orzechów włoskich cudownie dopełnia całości. Taki sos wspaniale współgra z makaronem.
I mimo, że danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, to jednocześnie wygląda nadzwyczaj elegancko :) Polecam :)

Powoli rozpoczynamy cukiniowy sezon. To wdzięczne warzywo coraz częściej gości w mojej kuchni. Cukinia ma to do siebie, że jest świetną bazą do różnych potraw, a jej neutralny smak można podkręcić na tysiąc sposobów.  Z gorgonzolą i śmietanką tworzy zgrany tercet, a odrobina zielonej pietruszki i orzechów włoskich cudownie dopełnia całości. Taki sos wspaniale współgra z makaronem.  I mimo, że danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, to jednocześnie wygląda nadzwyczaj elegancko :) Polecam :)




































Składniki
na 4 porcje:
ok. 400g makaronu, np. spaghetti
1 nieduża cukinia
750ml słodkiej śmietanki 18%
175g gorgonzoli
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła 
50g posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania

Makaron gotujemy al dente. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
W głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane cebulę i czosnek. Smażymy, a gdy staną się szkliste dodajemy cukinię (nie odciskamy z niej nadmiaru soku) i trzymamy na średnim ogniu przez ok. 4 minuty. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy, aż sos wyraźnie się zredukuje i nabierze kremowej konsystencji.
Wlewamy sos do makaronu, dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy przez 2-3 min. 
Widelcem nakładamy porcje makaronu z sosem na talerze, formując gniazdka. Posypujemy natką pietruszki i orzechami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz