Prosto, szybko i świeżo.
Sos pomidorowy na bazie pieczonych pomidorów, z dodatkiem ziół, czarnych oliwek i parmezanu. Podany oczywiście z makaronem :) Najlepszy będzie długi, np. tagliatelle lub spaghetti.
Kuchnia włoska znowu zaskakuje w przyjemny sposób :) Polecam!
Składniki
na 4 porcje:
10 średniej wielkości pomidorów lub 2kg pomidorków koktajlowych*
100g czarnych oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu balsamico
po 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: bazylii i oregano**
1,5 łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier
Ponadto:
400g makaronu, najlepszy będzie tagliatelle lub spaghetti
50g parmezanu
listki bazylii do dekoracji
* można zmieszać pomidory z pomidorkami koktajlowymi lub użyć pomidorów z puszki
** świeże zioła można zastąpić suszonymi ( po jednej łyżce)
Pomidory nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i układamy w wysmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy 40min. Gdy trochę przestygną, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, smażymy aż staną się szkliste. Dodajemy pomidory, sól, pieprz, cukier i ocet balsamiczny (jeżeli zamiast świeżych ziół używacie suszonych, teraz jest odpowiedni moment, by je dodać).
Sos odparowujemy na średnim ogniu, pod koniec dodając świeże zioła i przepołowione oliwki. Przekładamy do garnka z makaronem, mieszamy.
Porcje makaronu z sosem nakładamy na talerze. Posypujemy wiórkami parmezanu i dekorujemy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz