środa, 26 lipca 2017

Zapiekane purée ziemniaczane z boczkiem i cebulką

Potrawy z ziemniaków zazwyczaj są nieskomplikowane, ale to niepozorne warzywo daje mnóstwo możliwości! Ziemniaki, obecne w wielu kuchniach świata, są wdzięcznym tematem kulinarnych eksperymentów. Dlatego dzisiaj podrasowana wersja ziemniaczanego purée, która z powodzeniem może być daniem głównym (taka zapiekanka), a jeżeli pominiecie boczek i cebulkę,  będzie świetnym obiadowym dodatkiem.
Czasem nachodzi mnie apetyt na swojskie smaki. A Was? ;) Zapraszam :)

Dzisiaj podrasowana wersja ziemniaczanego puree, która z powodzeniem może być daniem głównym (taka zapiekanka), a jeżeli pominiecie boczek i cebulkę,  będzie świetnym obiadowym dodatkiem.  Czasem mam apetyt na swojskie smaki. A wy? :)





































Składniki:
1,5 kg ziemniaków (najlepsze młode!)
100g wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
75g masła
100ml ciepłego mleka
sól, pieprz
szczypiorek do posypania
masło do posmarowania formy


Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Boczek kroimy w słupki i wytapiamy na wolnym ogniu. Gdy lekko zbrązowieje dodajemy posiekane cebulę i czosnek. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190°.
Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Dodajemy masło oraz mleko. Energicznie mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści i dokładnie połączy z masą. Wrzucamy boczek z cebulką (bez wytopionego tłuszczu) oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wykładamy purée, na wierzchu robimy widelcem fale, jedna obok drugiej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40min., aż wierzch ładnie się zrumieni. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz