A co my tutaj mamy? Jest pełnoziarnisty makaron, rukola, jajko, czarne oliwki, wędzony pstrąg i prażony słonecznik. A do tego lekki sos czosnkowy z zieloną pietruszką. Palce lizać! :)
Składniki:
250g pełnoziarnistego makaronu
(świderki/pióra/muszelki)
4 jajka
80g czarnych oliwek
70g rukoli
150g wędzonego pstrąga (można zastąpić tuńczykiem z
puszki)
2 łyżki nasion słonecznika
Sos:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, cukier
Dzień wcześniej (lub minimum trzy godz. przed)
przekrawamy ząbek czosnku na cztery części, zalewamy oliwą i odstawiamy na bok.
Następnego dnia mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy
osączony i przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz
oraz szczyptę cukru. Mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo. Makaron gotujemy al dente, osączamy, a następnie studzimy. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Przestudzone jajka kroimy w ćwiartki, oliwki przepoławiamy.
W misce, najlepiej przezroczystej, układamy warstwami:
makaron, rukolę, cząstki jajek, oliwki oraz porwanego na kawałki pstrąga.
Sałatkę zalewamy sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem. Przed podaniem
chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz