środa, 19 lipca 2017

Sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem

Na sałatki mam ochotę zawsze. Pomysł na tą, zrodził się dość nieoczekiwanie, a jej smak przyjemnie zaskoczył gości.  Lubię takie spontany :)
A co my tutaj mamy? Jest pełnoziarnisty makaron, rukola, jajko, czarne oliwki, wędzony pstrąg i prażony słonecznik. A do tego lekki sos czosnkowy z zieloną pietruszką. Palce lizać! :)


Na sałatki mam ochotę zawsze. Pomysł na tę zrodził się dość nieoczekiwanie, a jej smak przyjemnie zaskoczył mnie i gości. Lubię takie spontany :)  A co my tu mamy? Jest pełnoziarnisty makaron, rukola, jajko, czarne oliwki, wędzony pstrąg i prażony słonecznik. A do tego lekki sos czosnkowy z pietruszką. Palce lizać!




























Składniki:
250g pełnoziarnistego makaronu (świderki/pióra/muszelki)
4 jajka
80g czarnych oliwek
70g rukoli
150g wędzonego pstrąga (można zastąpić tuńczykiem z puszki)
2 łyżki nasion słonecznika

Sos:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, cukier


Dzień wcześniej (lub minimum trzy godz. przed) przekrawamy ząbek czosnku na cztery części, zalewamy oliwą i odstawiamy na bok.
Następnego dnia mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy osączony i przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz szczyptę cukru. Mieszamy.

Jajka gotujemy na twardo. Makaron gotujemy al dente, osączamy, a następnie studzimy. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Przestudzone jajka kroimy w ćwiartki, oliwki przepoławiamy.
W misce, najlepiej przezroczystej, układamy warstwami: makaron, rukolę, cząstki jajek, oliwki oraz porwanego na kawałki pstrąga. Sałatkę zalewamy sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz