Każdy
zna chlebek pita - pszenne, okrągłe placki popularne w kuchni
bliskowschodniej. Bardzo łatwo można je zrobić samemu. Potrzeba tylko
mąki, wody, drożdży oraz soli. Podczas pieczenia pita rośnie i
pęcznieje, tworząc kieszonkę, którą można dowolnie nadziewać mięsem,
warzywami i sosami. Domowe pity są mięciutkie w środku i lekko chrupiące
na zewnątrz. Spróbujcie koniecznie :)
Chlebki pita warto piec na kamieniu do pizzy, ale wyjdą przepyszne również i bez tego :)
Składniki
na 6 chlebków o średnicy ok. 15cm:
500g mąki
310ml ciepłej wody
9g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
Mąkę
przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami i solą. Wlewamy wodę i
wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy miskę folią spożywczą i
odstawiamy na 1,5 godz. w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°.
Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią, dzielimy na 6 części. Formujemy
kulki, każdą spłaszczamy dłonią i rozwałkowujemy na placek o grubości
0,5cm. Chlebki umieszczamy na gorącym kamieniu lub układamy w odstępach
na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 12min. do lekkiego
zrumienienia. Jeszcze ciepłe rozkrawamy i nadziewamy ulubionymi
dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz