poniedziałek, 19 czerwca 2017

Rustykalna tarta z pieczarkami, szynką i kozim serem

Dziś będzie o tym, jak zrobić wrażenie na gościach/drugiej połowie/teściowej/przyjaciółce ( niepotrzebne skreślić ;)), a przy tym zbytnio się nie narobić ;) Ta tarta, to taka trochę pizza (z tym, że na kruchym spodzie), ale o wiele szybsza i prostsza w przygotowaniu. Farsz - raczej klasyczny, bez udziwnień: z pieczarkami, szynką i kozim serem. Wszystko pasuje do siebie idealnie :)
No cóż, nieskromnie muszę przyznać, że ten przepis to po prostu petarda! Nie raz do niego wrócę! :) Zapraszam :)

Ta tarta, to taka trochę pizza (z tym, że na kruchym spodzie), ale o wiele szybsza i prostsza w przygotowaniu. Farsz - raczej klasyczny, bez udziwnień: z pieczarkami, szynką i kozim serem. Wszystko pasuje do siebie idealnie :)  No cóż, nieskromnie muszę przyznać, że ten przepis to po prostu petarda! Nie raz do niego wrócę! :) Zapraszam :)

























Składniki 
dla 4 osób: 
Ciasto: 
330g mąki
165g zimnego masła
5 łyżek bardzo zimnej wody
szczypta soli 

Farsz: 
500g pieczarek
1 cebula
3 plastry szynki dojrzewającej 
75g koziego sera lub fety
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz

Ponadto: 
garść rukoli do dekoracji


W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i wcieramy palcami w mąkę, aż powstaną okruchy. Wlewamy wodę, szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i przez chwilę smażymy. Wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu tak długo, aż nadmiar wody odparuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i przyprawy. Mieszamy.
Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma podwójnie złożonymi arkuszami folii spożywczej, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5cm. Zdejmujemy wierzchnią folię, odwracamy i przekładamy ciasto na wyłożoną pergaminem dużą blachę do pieczenia.
Na środku, układamy pieczarki (zostawiamy ok. 5cm wolnego brzegu), na nie porwaną na kawałki szynkę oraz pokruszony ser. Zakładamy brzegi do środka, lekko dociskając miejsca łączenia. Pieczemy w temp. 200◦ przez ok. 50min. Po upływie połowy czasu pieczenia przykrywamy tartę folią aluminiową by się nie spaliła.
Upieczoną tarte posypujemy rukolą. Podajemy solo lub z ulubionym sosem, np. czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz