Dziś będzie o tym, jak zrobić wrażenie na
gościach/drugiej połowie/teściowej/przyjaciółce ( niepotrzebne skreślić ;)), a
przy tym zbytnio się nie narobić ;) Ta tarta, to taka trochę pizza (z tym, że
na kruchym spodzie), ale o wiele szybsza i prostsza w przygotowaniu. Farsz -
raczej klasyczny, bez udziwnień: z pieczarkami, szynką i kozim serem. Wszystko
pasuje do siebie idealnie :)
No cóż, nieskromnie muszę przyznać, że ten
przepis to po prostu petarda! Nie raz do niego wrócę! :) Zapraszam :)
Składniki
dla 4 osób:
Ciasto:
330g mąki
165g zimnego masła
5 łyżek bardzo zimnej wody
szczypta soli
Farsz:
500g pieczarek
1 cebula
3 plastry szynki dojrzewającej
75g koziego sera lub fety
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
Ponadto:
garść rukoli do dekoracji
W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy
pokrojone na kawałki masło i wcieramy palcami w mąkę, aż powstaną okruchy.
Wlewamy wodę, szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią
spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy
nadzienie.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy
posiekaną cebulę i przez chwilę smażymy. Wrzucamy pokrojone w plastry
pieczarki, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu tak długo, aż nadmiar wody
odparuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i przyprawy. Mieszamy.
Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma
podwójnie złożonymi arkuszami folii spożywczej, rozwałkowujemy na placek o
grubości ok. 0,5cm. Zdejmujemy wierzchnią folię, odwracamy i przekładamy ciasto
na wyłożoną pergaminem dużą blachę do pieczenia.
Na środku, układamy pieczarki (zostawiamy ok.
5cm wolnego brzegu), na nie porwaną na kawałki szynkę oraz pokruszony ser.
Zakładamy brzegi do środka, lekko dociskając miejsca łączenia. Pieczemy w temp.
200◦ przez ok. 50min. Po upływie połowy czasu pieczenia przykrywamy
tartę folią aluminiową by się nie spaliła.
Upieczoną tarte posypujemy rukolą. Podajemy solo lub z ulubionym sosem, np.
czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz