Płaty ciasta francuskiego przełożone waniliowym kremem patissiere z dodatkiem orzeźwiających truskawek... To musi być dobre! I tak oto zwykła "Napoleonka" zyskała inny wymiar smaku :)
Ciasto jest proste w przygotowaniu, ale ma swoje "widzimisię". Najpierw należy odczekać (najlepiej całą dobę), by blaty z ciasta francuskiego dostatecznie zmiękły, a następnie należy wyposażyć się w bardzo ostry nóż, by uniknąć afery podczas krojenia ;) Jednak, mimo tych małych niedogodności, warto!
Zapraszam :)
Składniki:
2 op. ciasta francuskiego, każde po 300g
ok. 700g niezbyt dużych truskawek
750ml mleka
150g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
6 żółtek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
100g miękkiego masła
1,5 łyżki wódki
Ciasto:
Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°.
Przygotowujemy dwie blachy do pieczenia w tym samym rozmiarze. Każdą wyściełamy papierem do pieczenia i wykładamy płaty ciasta tak, by zachodziło ono na brzegi (ciasto znacznie się skurczy podczas pieczenia). Gęsto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 20 min. do lekkiego zrumienienia. Studzimy.
Podczas pieczenia, pilnujemy by blaty rosły równomiernie, dlatego każdą powstałą wypukłość przekłuwamy widelcem.
Krem:
W garnku zagotowujemy 500ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w pozostałym mleku, by nie było grudek.
Wlewamy do garnka, i nie przerywając mieszania, gotujemy bardzo gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy garnek folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy mikserem na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodajemy budyń, a pod koniec alkohol.
Na jednym blacie francuskim rozsmarowujemy 1/3 kremu. W niedużych odstępach układamy całe truskawki (miejscem po szypułce do dołu). Wykładamy pozostałą masę, dokładnie umieszczając ją w szczelinach pomiędzy truskawkami. Przykrywamy drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą dobę, a przynajmniej na noc.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz