poniedziałek, 12 czerwca 2017

Zapiekanka z kaszy gryczanej z mięsem, warzywami i fetą

Cała moja rodzina lubi różne kasze, i dobrze, bo są zdrowe. Często jednak brak pomysłów na to, jak je podać. 
- Zaskakująco dobre - powiedział mąż, po tym kulinarnym eksperymencie ;) No bo jak to? Zapiekanka z kaszy gryczanej, do tego sos pomidorowy z mięsem, a na dokładkę brokuł i feta? 
Rzeczywiście, może nie brzmieć ciekawie, ale gwarantuję, że będzie smacznie :)
Spróbujcie i Wy, zapraszam :)

Cała moja rodzina lubi różne kasze, i dobrze, bo są zdrowe. Często jednak brak pomysłów na to, jak je podać.   - Zaskakująco dobre - powiedział mąż, po tym kulinarnym eksperymencie ;)


















Składniki
Mięsny farsz:
400g wieprzowego mięsa mielonego
400ml przecieru pomidorowego
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka listków tymianku (może być suszony)
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz, cukier do smaku

Masa z kaszą gryczaną:
120g ugotowanej białej kaszy gryczanej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400ml mleka
sól, biały pieprz
1 jajko + 1 żółtko

Ponadto:
ok. 250g ugotowanego brokuła 
100g fety
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka masła


Mięsny farsz: 
Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso, smażymy przez kilka minut, rozdrabniając szpatułką na mniejsze kawałki. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy posiekany czosnek oraz tymianek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Odstawiamy na bok.

Masa z kaszą gryczaną:
W rondelku roztapiamy masło. Zasypujemy mąką, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki i gotujemy przez minutę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
Zdejmujemy z ognia, zalewamy zimnym mlekiem, doprawiamy solą i białym pieprzem. Garnek ustawiamy ponownie na palniku i gotujemy, mieszając, aż sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Zdejmujemy z ognia.
Sos mieszamy z kaszą gryczaną. Wbijamy jajko i żółtko, dokładnie mieszamy. 

Okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 20cm (lub niezbyt duże prostokątne) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy sos mięsno - pomidorowy, wyrównujemy. Nakładamy masę z kaszy gryczanej, wyrównujemy, a następnie układamy różyczki brokuła. Zapiekankę posypujemy pokruszoną fetą.
Wstawiamy do nagrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy 25-30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz