Kurki, kurki, kurki... Już nie raz rozpływałam się w zachwytach, jak bardzo uwielbiam te małe, niepozorne grzybki! Zatem zachwytów ciąg dalszy ;)
Były już: polędwiczki, risotto, tarta - teraz czas na kurczaka. Soczysty grillowany filet w kremowym sosie kurkowym z odrobiną białego wina. To nie ma prawa nie smakować! Idealne połączenie, a przy tym banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Kto próbuje? :)
Składniki
na 4 porcje:
1 podwójny filet z piersi kurczaka
300g kurek
500ml śmietanki 30%
1 nieduża cebula
125ml białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
ok. 2 łyżki mąki do oczyszczenia kurek
Umyte i oczyszczone z błon mięso, przekrawamy na połowę. Nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. Kurki umieszczamy na sicie, posypujemy mąką, a następnie potrząsamy tak, by oblepiła równomiernie wszystkie grzyby. Sito umieszczamy pod bieżącą wodą i spłukujemy mąkę z kurek razem z zanieczyszczeniami. To najszybszy i, moim zdaniem, najlepszy sposób na oczyszczenie kurek.
Na patelni grillowej rozgrzewamy olej z odrobiną masła. Umieszczamy kurczaka. Mięso grillujemy przez 5 min. na średnim ogniu. Zmniejszamy płomień i dopiekamy jeszcze przez 10-12 min. (filet powinien być lekko zarumieniony z wierzchu, a miękki i soczysty w środku). Zdejmujemy kurczaka z patelni, przykrywamy i odstawiamy na bok.
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli - kurki. Smażymy przez 1 min. Wlewamy wino. Gdy alkohol odparuje, wlewamy śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podgrzewamy, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Pod koniec gotowania układamy na patelni pokrojoną w plastry pierś z kurczaka.
Sos najlepiej smakuje z makaronem (np. tagliatelle) lub pieczonymi/gotowanymi ziemniakami.
Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz