piątek, 8 września 2017

Bułeczki z mieloną wołowiną i serem

Zastanawiam się, jak sklasyfikować ten przepis... Czy to przystawka, czy już danie główne?
Wygląda bardziej jak to pierwsze, ale moja rodzina tymi bułeczkami zajada się na obiad :) Są bardzo sycące i bardzo pyszne! Gdy ciasto wyrasta - przygotowuję farsz, stąd też danie, choć wygląda na czasochłonne, wcale takie nie jest ;)
Najlepiej smakują na ciepło, ale jedzone na zimno też będą 
smaczne. Musicie spróbować! Zapraszam :) 

Bułeczki z mieloną wołowiną i serem. Mięciutkie drożdżowe ciasto i bogaty w smaku mięsne nadzienie z pomidorami i odrobiną chilli. Moja rodzina zajada się nimi na obiad, bo wbrew pozorom są bardzo sycące:) Gdy ciasto wyrasta - przygotowuję farsz, stąd też danie, choć wygląda na czasochłonne, to wcale takie nie jest ;)





































Składniki
na 8 sztuk
Bułeczki: 
450g mąki
150ml letniej wody
20g świeżych drożdży
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Nadzienie:
400g mielonej wołowiny
250g przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 nieduża cebula
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka sosu worcester
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Dodatkowo:
100g startej mozzarelli
ulubiony sos do podania 


Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w wodzie. Przesianą mąkę łączymy z solą. Dodajemy jogurt, olej oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Nadzienie:
Na oleju smażymy posiekaną cebulę. Gdy stanie się szklista, dodajemy mięso - smażymy przez ok. 4 min. Wlewamy przecier, dodajemy: koncentrat, oregano, posiekaną papryczkę chilli, sos worcester, cukier oraz paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu, aż zawartość patelni wyraźnie się zredukuje. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy ok. 12-15cm wałeczek, który lekko rozwałkowujemy. Ostrym nożem robimy pośrodku nacięcie (uwaga, by nie przeciąć spodu). Rozszerzamy je palcami, formując podłużne zagłębienie. Tak przygotowane bułeczki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Do środka kładziemy farsz, lekko go dociskając. Wierzch posypujemy serem. 
Pieczemy ok. 20 min. w temp. 190°.
Podajemy solo lub z sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz