środa, 21 września 2016

Sok z aronii na zimę z antonówką i pomarańczą

Sok z aronii to tzw. "superfood". Warto pokusić się o zaprawy, bo zalet ma naprawdę bardzo wiele. Po pierwsze - zapobiega miażdżycy i nowotworom. Po drugie - zawiera bardzo dużo cennych witamin (A, P, E, C) oraz błonnika, który usprawnia przemianę materii. Po trzecie wspaniale wspomaga odporność, dlatego dobrze jest, w sezonie zimowym, podawać go dzieciom.
Wbrew pozorom, jest kilka trików na to, by pozbyć się z aronii jej cierpko - gorzkiego smaku. Jednym z nich jest dodanie do aronii innych owoców, stąd też w soku obecność pysznej antonówki i pomarańczy :) 
Gorąco polecam. Na zdrowie! :)

Sok z aronii to tzw. "superfood". Warto pokusić się o zaprawy, bo zalet ma na prawdę bardzo wiele. Po pierwsze - zapobiega miażdżycy i nowotworom. Po drugie - zawiera bardzo dużo cennych witamin (A, P, E, C) oraz błonnika, który wspomaga przemianę materii. Po trzecie wspaniale wspomaga odporność, dlatego dobrze jest, w sezonie zimowym, go podawać dzieciom.




































Wskazówka:
  • aby zachować jak najwięcej cennych składników, sok przygotowujemy bez gotowania
  • kluczowym zabiegiem mającym na celu pozbawienie aronii cierpkiego smaku jest zebranie owoców po pierwszych przymrozkach lub włożenie ich do zamrażarki na 2-3 godz.
  • gotowy sok wystarczy rozcieńczyć wodą, można też go dosłodzić, np. miodem


Składniki: 
5kg owoców aronii
4 szkl. wody
1l świeżo wyciśniętego soku z antonówek (potrzebujemy do tego ok. 2-3kg jabłek)
sok wyciśnięty z 4 pomarańczy


Owoce aronii lekko rozdrabniamy blenderem i przekładamy do garnka. Przygotowujemy drugi, większy garnek i wypełniamy go wodą do mniej więcej 1/3 wysokości. Do większego garnka wkładamy mniejszy z owocami, przykrywamy pokrywką. Wszystko ustawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy przez 1o min. (nie zagotowujemy). Zmniejszamy płomień do minimum i podgrzewamy przez kolejne 10 min. 
Aronię przekładamy do sokowirówki, wyciskamy sok. Dodajemy sok jabłkowy i z pomarańczy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 min. Przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków. 

Aby móc przechowywać sok przez dłuższy czas, należy go wygotować. W tym celu średniej wielkości garnek zalewamy wodą (do 2/3 wysokości naczyń z sokiem) i wkładamy do niego butelki/słoiki. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień do minimum i podgrzewamy przetwory: 
- naczynia 0,5l przez 15 min.
- naczynia 1l przez 30 min.
Studzimy. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz