Kocham blok czekoladowy miłością bezwarunkową. Jest lekarstwem na wszystkie problemy i bardzo skutecznym pocieszaczem ;) W wersji salami robi jeszcze większe wrażenie wizualne, choć smak jak zawsze pozostaje bezkonkurencyjny. W odmianie "na bogato" można część herbatników zastąpić orzechami, rodzynkami lub biszkoptami. Kilka chwil na przygotowanie, a potem... czysta czekoladowa rozkosz :)
Uwaga! Silnie uzależnia! ;)
Składniki:
500g mleka w proszku
200g masła
200ml wody
6 łyżek dobrego gorzkiego kakao
380g cukru
400g herbatników
2 łyżki cukru pudru
W misce mieszamy mleko w proszku, kakao oraz pokruszone herbatniki. W garnku zagotowujemy wodę z masłem i cukrem. Przelewamy do sypkich składników (jeszcze ciepłe) i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do plastikowej butelki lub zawijamy w folię spożywczą, a po lekkim stężeniu rolujemy na kształt salami. Gdy całkowicie wystygnie, wstawiamy do lodówki. Schłodzone salami obtaczamy w cukrze pudrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz