środa, 7 września 2016

Domowe musli kokosowo - migdałowe

Godne śniadanie, to jak dla mnie, dwie możliwości: owsianka lub musli. Kokosowo - migdałowa granola doskonale się tutaj sprawdza. Nie dość, że zdrowa, to jeszcze pyszna! A do tego bardzo łatwa do zrobienia. Wystarczy wymieszać składniki i zapiec. Świetna w domu, w pracy i w szkole :) Polecam!

Godne śniadanie, to jak dla mnie dwie możliwości: owsianka lub musli. Kokosowo - migdałowa granola doskonale się tutaj sprawdza. Nie dość, że zdrowa, to jeszcze pyszna! A do tego bardzo łatwa do zrobienia. Wystarczy wymieszać składniki i zapiec. Świetna w domu, w pracy i w szkole :) Polecam!





































Składniki
na 2 duże słoiki: 
250g płatków owsianych górskich
250g płatków orkiszowych błyskawicznych
10 łyżek otrębów pszennych
kilka łyżek ziaren słonecznika
170g wiórków kokosowych
100g migdałów 
10 łyżek miodu
4 łyżki oleju kokosowego


Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°. W dużej misce mieszamy: płatki zbożowe, otręby, ziarno słonecznika, wiórki kokosowe i migdały. Miód (jeśli jest skrystalizowany należy go podgrzać, by stał się płynny) łączymy z olejem kokosowym, dodajemy do bazy musli i dokładnie mieszamy. 
Granolę umieszczamy na wyłożonych papierem do pieczenia dwóch blachach. Pieczemy w dwóch partiach, do lekkiego zrumienienia (ok. 25 min.). W trakcie zapiekania dwukrotnie mieszamy. Upieczone musli pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekładamy do dużego słoika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz