O! Na przykład w takim, gdzie podstawą jest średnio mielona, soczysta wołowina, doprawiona kolendrą, imbirem i pikantnym ketchupem. Do tego: rukola, żółty ser oraz standardowo - pomidor i ogórek konserwowy. O wyśmienitym smaku decydują szczegóły: czosnkowy majonez i karmelizowana czerwona cebulka, które w wyrazisty sposób łączą wszystkie składniki w pyszną całość.
Czy to nie brzmi apetycznie? :)
Jeżeli nigdy nie próbowaliście własnoręcznie robić burgerów, koniecznie musicie to zmienić :) Mioooodzio! :)
Składniki
na 6 sytych lub 8 mniejszych porcji
Burgery:
800g mielonej wołowiny
2,5 łyżeczki mielonej kolendry
2,5 łyżeczki imbiru
2,5 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 duże jajko
2 łyżki zimnej wody
sól, pieprz
Karmelizowana cebula:
3 duże czerwone cebule
90ml wytrawnego czerwonego wina
60ml octu balsamico
3 łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżki masła
szczypta soli
Majonez czosnkowy:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
Ponadto:
6-8 bułek hamburgerowych (sprawdzony przepis TUTAJ , ciasto możecie, wedle uznania, podzielić na 6 lub 8 części)
6-8 plastrów pomidora
6-8 plastrów ogórka konserwowego
6-8 plastrów ostrego żółtego sera
rukola
olej do grillowania
Burgery:
W misce umieszczamy mięso. Dodajemy jajko, przyprawy oraz ketchup. Mieszamy. Wlewamy zimną wodę i dłońmi wyrabiamy mięso przez 2-3 min. (masa powinna wchłonąć wszystkie płyny i stać się zwarta). Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania cebuli i sosu.
Karmelizowana cebula:
Obraną cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucamy na rozgrzane masło, smażymy na średnim ogniu aż się zeszkli. Dodajemy wino, ocet balsamiczny, cukier i sól. Zmniejszamy płomień i dusimy do miękkości i odparowania nadmiaru płynu.
Majonez czosnkowy:
W miseczce łączymy majonez z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
Mięso dzielimy na porcje. Każdej nadajemy dłońmi kształt kuli, którą następnie spłaszczamy. Bułki przekrawamy na połowy i wewnętrzną stroną do góry podgrzewamy w nagrzanym do 180° piekarniku.
Burgery smarujemy olejem i grillujemy (można do tego celu użyć grilla, także elektrycznego, patelni grillowej, opiekacza lub zwykłej patelni). Czas grillowania zależy od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę, kładziemy na wierzchu plastry sera.
Wewnętrzne strony bułek smarujemy czosnkowym majonezem. Na spodzie bułki kładziemy: rukolę, burgera, karmelizowaną cebulę, pomidora i ogórka. Przykrywamy górną częścią bułki i delikatnie spłaszczamy. Natychmiast podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz