piątek, 16 września 2016

Naleśniki sezamowe z gyrosem

Domowa mieszanka gyros zrobiona, nadszedł więc czas, by z niej skorzystać. Moja rodzina uwielbia te naleśniki! Drobiowy gyros w połączeniu z cebulą, serem i oliwkami smakuje wyśmienicie :) Do tego obowiązkowy sos: czosnkowy (pycha!), tzatziki lub ostry pomidorowy. Oto sprawdzony przepis na obiadową ucztę! Częstujcie się, zapraszam :)

Domowa mieszanka gyros zrobiona, nadszedł więc czas, by z niej skorzystać. Moja rodzina uwielbia te naleśniki! Drobiowy gyros w połączeniu z cebulą, serem i oliwkami smakuje wyśmienicie :) Do tego obowiązkowy sos: czosnkowy (pycha!) lub ostry pomidorowy. Oto sprawdzony przepis na obiadową ucztę! Częstujcie się, zapraszam :)


























Składniki 
Ciasto:
260g mąki
200ml mleka
150ml śmietany kremówki
350ml wody
5 jajek
3 łyżki oleju (najlepiej sezamowego)
2 łyżki sezamu
szczypta soli

Nadzienie:
500g filetów z piersi kurczaka
3 łyżki przyprawy gyros (przepis TUTAJ )
200g mozzarelli 
1 duża czerwona cebula
80g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku


Ciasto:
W pierwszej misce roztrzepujemy mleko ze śmietaną i jajkami. Dodajemy wodę, olej, sól oraz sezam. Dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Masę mleczno - jajeczną wlewamy porcjami do mąki, mieszamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 min. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Nadzienie:
Każdy z filetów kurczaka kroimy wszerz na 3 części. Mięso obtaczamy w dwóch łyżkach przyprawy do gyrosa, lekko solimy. Na patelni rozgrzewamy połowę porcji oliwy, smażymy mięso na dość mocnym ogniu po dwie minuty z każdej strony. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy patelnię i zmniejszamy płomień. Dusimy przez 5-7 min. (dzięki temu mięso pozostanie miękkie i soczyste). Odkładamy na bok i studzimy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i przesmażamy do miękkości pokrojoną w półplasterki cebulę. Kawałki kurczaka kroimy ostrym nożem na cienkie paseczki, łączymy z przestudzoną cebulą.
Do mięsa i cebuli dokładamy pokrojone w plasterki oliwki i porwaną na kawałki mozzarellę. Farsz doprawiamy pozostałą ilością mieszanki do gyrosa, solą oraz pieprzem.

Mieszamy ciasto i na patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy naleśniki. Na środku każdego układamy 2 łyżki nadzienia i zwijamy w rulon lub składamy w kopertę. Gotowe naleśniki podgrzewamy pod przykryciem na posmarowanej olejem patelni lub w piekarniku, aż ser się rozpuści. Podajemy z ulubionym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz