środa, 27 lipca 2016

Owsianka z masłem orzechowym i owocami na dwa sposoby

Na samą myśl o takim śniadaniu, cieknie mi ślinka... Pyszna i sycąca owsianka to świetna opcja na powitanie dnia. Zawsze :) Tym razem dwie wersje do wyboru: na ciepło lub zimno (ta robi się sama :)). Owoce dowolne, choć najlepiej sprawdzą się tutaj truskawki, maliny, borówki i banan. Zapraszam na śniadaniowa ucztę :)

Na samą myśl o takim śniadaniu, cieknie mi ślinka... Pyszna i sycąca owsianka to świetny opcja na powitanie dnia. Zawsze :) Tym razem dwie wersje do wyboru: na ciepło lub zimno. Owoce dowolne, choć najlepiej sprawdzą się tutaj truskawki, maliny, borówki i banan. Zapraszam na śniadaniowa ucztę :)





































Składniki
dla 1 os:
4 łyżki płatków owsianych górskich
125ml wody
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów) 
garść owoców (np. truskawki, maliny, borówki itp.)


Wariant I - cold:
Wieczorem wsypujemy płatki do miseczki, dodajemy masło i cukier waniliowy. Zalewamy wodą i mlekiem, dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy owocami (można to zrobić rano, przed podaniem) i wstawiamy do lodówki. Gotowe.

Wariant II - hot:
Płatki wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier waniliowy, zalewamy wodą i mlekiem. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy aż się rozpuści. Przekładamy owsiankę do miseczki i posypujemy owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz