W tym daniu nie ma żadnej wielkiej filozofii. To potrawa z gatunku tych najmniej absorbujących i ekstremalnie szybkich, a mimo to smaczna i pełna dobrego smaku. Zresztą co tu dużo mówić... Wędzony łosoś zawsze rewelacyjnie czuje się w towarzystwie makaronu i kremowego sosu koperkowego z nutką cytryny. Świeżo, prosto i szybko. Brak pomysłu na obiad dla rodziny w środku tygodnia? Oto i on ;)
Składniki
dla 4 osób:
400g makaronu pełnoziarnistego (np. wstążki, rurki, kokardki)
200g wędzonego łososia
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
500ml śmietanki 18%
1 łyżka mascarpone lub innego kremowego serka
1 łyżka masła lub oliwy
sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy porwanego na kawałki łososia i przez chwilę smażymy. Śmietanę mieszamy z mascarpone i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię i podgrzewając redukujemy sos do kremowej konsystencji. Pod koniec gotowania wsypujemy koperek, mieszamy. Ugotowany makaron polewamy sosem, dekorujemy zieleniną i cząstkami cytryny. Natychmiast podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz