Prosta i smaczna zapiekanka, którą można przygotować w sposób ekspresowy. Kawałki łososia, pomidorków i zielonych szparagów skąpane w beszamelu świetnie smakują z makaronem. Na górze bardzo klasycznie, czyli delikatna, ciągnąca się mozzarella. Ot! Na obiad w sam raz :)
Składniki
na 4 małe porcje lub 2 duże:
9 płatów makaronu lasagne
150g filetów łososia bez skóry
6 średniej wielkości zielonych szparagów
10 pomidorków koktajlowych
150g mozzarelli
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Sos beszamelowy:
75g masła
4 łyżki mąki
400ml ciepłego mleka
1/3 startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Płaty lasagne gotujemy przez ok. 5 min. w osolonej wodzie, wyjmujemy z wody i ostrożnie umieszczamy na czystej ściereczce. Łososia kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Szparagi, gdy mają dość dużą średnicę, rozcinamy wzdłuż na pół. Pomidorki koktajlowe przepoławiamy.
Przygotowujemy beszamel. W rondelku roztapiamy masło, zasypujemy mąką i mieszając gotujemy przez ok. 2 min. Garnek zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy zasmażkę ciepłym mlekiem. Ponownie umieszczamy rondelek na ogniu i nie przerywając mieszania gotujemy sos do momentu gdy osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno żaroodpornego naczynia smarujemy sosem, na nim układamy 3 płaty makaronu. Ponownie rozprowadzamy cienką warstwę beszamelu, na którym umieszczamy połowę porcji szparagów, kawałków łososia i pomidorków. Przykrywamy drugą warstwą makaronu i postępujemy tak samo, jak w przypadku pierwszej warstwy (beszamel, łosoś, warzywa). Na wierzchu kładziemy pozostałe 3 płaty makaronu, smarujemy sosem i przykrywamy lasagne plastrami mozzarelli. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200◦ piekarnika. Pieczemy 60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz