Składniki
dla 4 osób:
4 jajka ugotowane na
twardo
8 dużych mięsistych i słodkich pomidorów (np. malinowych lub bawolich serc)
3/4 czerwonej papryki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
3/4 łyżeczki imbiru
3/4 łyżeczki przyprawy Garam Masala
3/4 łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
szczypta cukru
sól, pieprz
listki kolendry do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo, pozostawiamy do
wystudzenia i obieramy ze skorupki. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze
skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekane
czosnek i cebulę, przykrywamy i dusimy do miękkości. Dodajemy drobno posiekaną
paprykę, imbir, Garam Masala, kurkumę, paprykę i pieprz cayenne. Wszystko
podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na bardzo małym ogniu przez 5 min.
Wrzucamy pomidory, dodajemy koncentrat i cukier. Doprawiamy do smaku solą oraz
pieprzem i pozostawiamy na wolnym ogniu przez 10 min., od czasu do czasu
mieszając. Jajka przekrawamy na pół i umieszczamy na patelni żółtkiem do góry.
Przykrywamy warzywami i, tym razem bez przykrycia, gotujemy do momentu aż
nadmiar wody odparuje. Porcje nakładamy na talerze i posypujemy listkami
kolendry. Podajemy z chlebkami naan, świeżą bagietką lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz