poniedziałek, 27 czerwca 2016

Kruche ciasto z owocami leśnymi, śmietankowym kremem i bezą

Kruchy, maślany spód, nadzienie z owoców leśnych, śmietankowy krem z nutką wanilii i chrupiąca beza. Oto przepis na pyszne, letnie ciasto :) Nie jest zbyt słodkie, za to lekkie niczym chmurka, a do tego idealnie współgra z kwaskowością malin, jeżyn i jagód. Zamiast owoców leśnych (użytych zresztą w dowolnej proporcji) można dodać truskawek, borówek, porzeczek, a nawet wiśni. Co kto lubi :) Czas na smak lata! Zapraszam :)

Kruchy, maślany spód, nadzienie z owoców leśnych, śmietankowy krem z nutką wanilii i chrupiąca beza. Oto przepis na pyszne, letnie ciasto. Nie jest zbyt słodkie, za to lekkie niczym chmurka, a do tego idealnie współgra z kwaskowością malin, jeżyn i jagód. Zamiast owoców leśnych (użytych zresztą w dowolnej proporcji) można dodać truskawek, borówek, porzeczek, a nawet wiśni. Co kto lubi :) Czas na smak lata! Zapraszam :)





































Składniki
Kruche ciasto:
300g mąki
130g zimnego masła
50g cukru pudru 
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie: 
600g owoców leśnych (malin, jeżyn, jagód) w dowolnej proporcji
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru

Śmietankowy krem:
400ml kremówki
200g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Beza:
4 białka
200g cukru pudru
2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej



Kruche ciasto: 
Przy pomocy dużego noża siekamy mąkę z masłem. Wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, cukier puder, sól oraz proszek do pieczenia i szybko zagniatamy. Masę formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min. do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 7mm. i przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy (samo dno). Pieczemy 20 min.

Nadzienie: 
Obniżamy temp. piekarnika do 175°. 
Umyte i osuszone owoce umieszczamy w misce. Wsypujemy mąkę i cukier, przykrywamy talerzem i delikatnie potrząsając mieszamy, aż owoce równomiernie pokryją się białym proszkiem. Wykładamy owoce na podpieczony spód, na wierzch kruszymy lub ścieramy na tarce pozostałą cześć kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 40-45 min. Studzimy.

Śmietankowy krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem (powinna być mocno schłodzona), stopniowo dodając cukier puder. Za pomocą szpatułki rozdrabniamy mascarpone, dodajemy ekstrakt waniliowy i delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Kremem smarujemy wierzch ciasta. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Beza:
Mikserem ubijamy białka na sztywno, partiami dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Prostokątna formę do ciasta odwracamy do góry dnem, smarujemy masłem, do którego przyklejamy arkusz papieru do pieczenia. Bezę rozsmarowujemy na papierze i wkładamy do nagrzanego do 140° piekarnika. Pieczemy 1 godz. 15 min. i pozostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Ostrym nożem odcinamy bezę od pergaminu i umieszczamy na cieście. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz