Składniki
dla 4 osób
Makaron:
Przepis na makaron znajdziecie TUTAJ.
Pamiętajcie jednak o tym, że ciasto z żółtek i mąki ciężko wyrabia się ręcznie, dlatego dobrze byłoby gdyby składniki miały temperaturę pokojową. Najlepiej też użyć do tego celu robota kuchennego, a do rozwałkowywania - specjalnej maszynki. Jeżeli jednak nie posiadacie wyżej wymienionych urządzeń, nie zniechęcajcie się. Przy odrobinie cierpliwości osiągniecie równie dobry efekt.
Nadzienie:
60g szynki dojrzewającej
120g serka ricotta
1 ząbek czosnku
1 łyżka startego parmezanu lub sera Grana Padano
pieprz
Sos pomidorowy:
750ml domowego przecieru pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
po garści świeżej bazylii i oregano
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka startego parmezanu lub sera Grana Padano
sól, pieprz, cukier
Przygotowujemy nadzienie. Plastry szynki drobno kroimy, dodajemy do ricotty razem z parmezanem i posiekanym czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do lodówki. Ciasto na makaron podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Tniemy na pasy o szerokości ok. 7cm. Wzdłuż płata makaronu, pośrodku, nakładamy łyżeczką w odstępach niewielkie porcje nadzienia. Przykrywamy drugim płatem, i dociskamy ze wszystkich stron tak, aby spod kulki nadzienia usunąć powietrze. Nożem lub radełkiem wycinamy pojedyncze pierożki, nadając im kształt kwadratu. Gotowe ravioli oprószamy mąką, odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę. Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dodajemy ocet balsamiczny, a następnie odparowujemy sos na średnim ogniu do odpowiedniej konsystencji. Przed końcem gotowania dodajemy zmiażdżony i posiekany czosnek oraz świeże zioła.
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 min. od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odsączone nakładamy na talerze. Polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz