Przepis na domowe bułki hamburgerowe znajdziecie TUTAJ. Ponieważ długo zachowują świeżość, można upiec je dzień wcześniej. Aby jednak proporcje z przepisu się zgadzały, należy podzielić ciasto na 4, a nie na 8 części.
Składniki
na 4 duże porcje
Burger wołowy:
400g mielonej wołowiny
(najlepiej polędwicy wołowej)
50ml bardzo zimnej wody
1 jajko
50g bułki tartej
2 łyżki ketchupu
1/2 łyżki musztardy
3/4 łyżeczki mielonej kolendry
3/4 łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki chilli
1,5 łyżki oleju
sól, pieprz
Ponadto:
4 bułki hamburgerowe
4 bułki hamburgerowe
4 łyżki ajvaru (bałkańskiej pasty z pomidorów, papryki i bakłażana)
100g koziego sera
garść rukoli 4 duże plastry czerwonej cebuli
6 łyżek majonezu
Do bardzo drobno posiekanej wołowiny dodajemy ketchup, musztardę i przyprawy. Wlewamy zimną wodę, wbijamy jajko i podsypujemy bułką tartą. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy okrągłe burgery, które smażymy na rozgrzanym grillu (można do tego celu użyć elektrycznego opiekacza lub patelni grillowej, w ostateczności zwykłej patelni posmarowanej odrobiną oleju). Stopień wysmażenia mięsa zależy od indywidualnych upodobań. Po przełożeniu burgera na drugą stronę, kładziemy na nim porcję koziego sera (rozpuści się pod wpływem ciepła). Tak przygotowane mięso utrzymujemy w cieple.
W międzyczasie przekrajamy bułki na
połowy i podgrzewamy na grillu lub patelni wewnętrzną stroną do dołu (można to również zrobić w piekarniku). Obydwie połówki bułki smarujemy majonezem po wewnętrznej stronie . Na dolnej części układamy warstwę rukoli, umieszczamy burgera z kozim serem, smarujemy ajvarem, dodajemy cebulę i przykrywamy górną częścią bułki. Aby hamburger się nie rozpadł, spinamy go patyczkiem od szaszłyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz