środa, 9 września 2015

Jajecznica z wędzonym łososiem

Taki mamy zwyczaj, że niedzielne śniadanie kojarzy nam się z jajecznicą ;) Ale tym razem będzie troszkę poza standardem, bo co prawda na stole pojawi się jajecznica, ale z wędzonym łososiem. Do tego serwowana w bułce. Niby nic wymyślnego, ale cieszy oko i oczywiście podniebienie :) A że przygotowuje się ją bardzo szybko, toteż resztę niedzielnego przedpołudnia można zupełnie bezkarnie spędzić na lenistwie... 

Taki mamy zwyczaj, że niedzielne śniadanie kojarzy nam się z jajecznicą ;) Ale tym razem będzie troszkę poza standardem, bo oto na stole pojawi się jajecznica, ale nie z kiełbasą, tylko z wędzonym łososiem. Do tego serwowana w bułce. Niby nic wymyślnego, ale cieszy oko i oczywiście podniebienie :) A że robi się ją bardzo szybko, toteż resztę przedpołudnia można zupełnie bezkarnie spędzić na lenistwie...


























Składniki 
dla 2 osób:
100g wędzonego łososia 
4 jajka 
1 łyżka mleka
1 łyżeczka masła
szczypiorek
sól, pieprz  
2 ulubione bułki

Ostrym nożem odkrawamy wierzchy bułek. Delikatnie wydrążamy środki, uważając by nie uszkodzić dna oraz ścianek. Jajka doprawiamy solą (uwaga! łosoś jest słony!), pieprzem, dodajemy mleko i rozkłócamy. Porwanego na kawałki łososia smażymy przez 1 min. na rozgrzanym maśle. Wlewamy jajka, zmniejszamy płomień i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Gotową jajecznicę przekładamy do wydrążonych bułek i obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz