środa, 23 września 2015

Kawa mrożona z lodami waniliowymi

Kawa mrożona to wspaniały wynalazek. W gorący dzień przyjemnie orzeźwi, w pochmurny poprawi humor. A że dziś pierwszy dzień jesieni, to poniższy przepis jak znalazł :) Przetestujcie koniecznie ten pyszny czasoumilacz póki jeszcze nie jest zbyt zimno ;)

Kawa mrożona to wspaniały wynalazek. W gorący dzień przyjemnie orzeźwi, w pochmurny poprawi humor. A że dziś pierwszy dzień jesieni, to poniższy przepis jak znalazł :) Przetestujcie koniecznie ten pyszny czasoumilacz póki jeszcze nie jest zbyt zimno ;)





































Składniki
na 2 porcje:
300ml espresso (lub kawy rozpuszczalnej)
100ml mleka
4 łyżeczki brązowego cukru 
2 gałki lodów waniliowych
200g śmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru
gorzkie kakao lub wiórki czekoladowe do dekoracji

Na czas przygotowywania kawy szklanki, w których podamy napój wkładamy do zamrażalnika 
(ok. 5 min.). Do gorącej kawy wsypujemy brązowy cukier, mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Chłodzimy w lodówce. 
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do shakera lub dużego słoika wlewamy kawę, dodajemy mleko, zakręcamy i przez chwilę energicznie potrząsamy. Przelewamy napój do szklanek, nakładamy porcje bitej śmietany, dodajemy po gałce lodów i posypujemy kakao. Natychmiast podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz