piątek, 28 sierpnia 2015

Pizza z musem paprykowym, wołowiną i sosem czosnkowym

Absolutnie genialna pizza! Zupełnie inna niż wszystkie... Na pszennym spodzie zamiast standardowego sosu pomidorowego - mus z pieczonej papryki. A na nim bogactwo smaków: mielona wołowina z dodatkiem kuminu, wiejski wędzony boczek, czerwona cebula i kremowa mozzarella. A przysłowiową "kropkę nad i" stanowi domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu. Na prawdę do szczęścia nie potrzeba nic więcej... No, może jeszcze lampki dobrego czerwonego wina ;) Goraco polecam Wam ten przepis :)

Absolutnie genialna pizza! Zupełnie inna niż wszystkie... Na pszennym spodzie zamiast standardowego sosu pomidorowego - mus z pieczonej papryki. A na nim bogactwo smaków: mielona wołowina z dodatkiem kuminu, wiejski wędzony boczek, czerwona cebula i kremowa mozzarella. A przysłowiową "kropkę nad i" stanowi domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu. Na prawdę do szczęścia nie potrzeba nic więcej... No, może jeszcze lampki dobrego czerwonego wina ;) Goraco polecam Wam ten przepis :)

Absolutnie genialna pizza! Zupełnie inna niż wszystkie... Na pszennym spodzie zamiast standardowego sosu pomidorowego - mus z pieczonej papryki. A na nim bogactwo smaków: mielona wołowina z dodatkiem kuminu, wiejski wędzony boczek, czerwona cebula i kremowa mozzarella. A przysłowiową "kropkę nad i" stanowi domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu. Na prawdę do szczęścia nie potrzeba nic więcej... No, może jeszcze lampki dobrego czerwonego wina ;) Goraco polecam Wam ten przepis :)

























Sosy do pizzy warto zrobić dzień wcześniej. Zaoszczędzimy sobie w ten sposób sporo czasu. Z podanych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy 25-30cm.
Przepis na idealne ciasto na pizzę znajdziecie tutaj.


Sos czosnkowy: 
200g naturalnego jogurtu
1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżka oliwy
sól, pieprz, cukier

Przygotowujemy dwa kieliszki 25g. Do jednego wkładamy przekrojone na cztery części i zalane oliwą ząbki czosnku, do drugiego zioła prowansalskie zalane wrzątkiem. Odstawiamy najlepiej na całą noc. Następnego dnia mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odcedzone zioła, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos wstawiamy do lodówki.

Mus paprykowy: 
3 czerwone papryki
1 nieduża cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
niecała łyżeczka brązowego cukru lub miodu
1,5 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz, oliwa

Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°. Umyte i oczyszczone papryki kroimy wzdłuż na mniejsze części. Każdą smarujemy oliwą i układamy skórką do góry na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy na najwyższej półce przez ok. 30-40 min., do momentu, gdy skórka stanie się brązowo – czarna. Upieczoną paprykę przekładamy do foliowego worka i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. 
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekane czosnek i cebulę. Dodajemy obraną ze skórki paprykę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, wędzoną papryką oraz kurkumą. Smażymy przez 5min. na wolnym ogniu, a następnie miksujemy na gładko. Na koniec wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Gotowy mus odstawiamy do lodówki.


Składniki na pizzę:
200g mielonej wołowiny
150g mielonego lub drobno pokrojonego wędzonego boczku
1 mała czerwona cebula
250g mozzarelli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowujemy ciasto na pizzę według przepisu, który znajdziecie tutaj.
Na suchej patelni przesmażamy na chrupko boczek. Odstawiamy na bok. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażymy wołowinę. W trakcie smażenia doprawiamy mięso solą, pieprzem oraz kuminem. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy na bok.

Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°. Ciasto na pizzę rozciągamy lub rozwałkowujemy do pożądanych rozmiarów i umieszczamy na wysmarowanej oliwą blasze (można także umieścić pizzę na papierze do pieczenia). Spód smarujemy musem paprykowym, nakładamy wołowinę, boczek, pokrojoną w półplasterki cebulę oraz kawałki mozzarelli. Pieczemy przez 15 min. 
Po wyjęciu z pieca posypujemy pizzę natką pietruszki.  Podajemy z sosem czosnkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz