2 kg pomidorów malinowych lub bawolich serc
1l bulionu warzywnego
125g mozzarelli di bufala
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
po garści świeżych ziół: bazylii i oregano
100ml słodkiej śmietanki
½ łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier
Pomidory przez kilka minut parzymy wrzątkiem, a następnie obieramy ze
skórki. Usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie
podsmażamy posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory i koncentrat, smażymy
przez 10 min. na średnim ogniu. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem
oraz cukrem i gotujemy przez 1 godz. Po tym czasie miksujemy na gładko. Jeżeli zupa
okaże się zbyt rzadka - gotujemy ją przez kilkanaście minut bez przykrycia, jeżeli
zbyt gęsta - dodajemy odrobinę bulionu. Na koniec wlewamy śmietankę i dodajemy
posiekane zioła. Zagotowujemy. Zupę podajemy gorącą, z kawałkiem mozzarelli.
Przyozdabiamy świeżymi ziołami.
Świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz