poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Krem ze świeżych pomidorów z ziołami i mozzarellą

Każdego roku z utęsknieniem czekam na moment, gdy na bazarku pojawią pomidory z pola. Pięknie czerwone, soczyste i fenomenalne w smaku. Świetnie nadają się na zupę - krem, a bogactwo ich smaku doskonale podkreślają świeża bazylia, oregano, czosnek i mozzarella di bulafa. Kwintesencja lata zaklęta w talerzu pysznej, lekkiej zupy. Polecam :)

Każdego roku z utęsknieniem czekam na moment, gdy na bazarku pojawią pomidory z pola. Pięknie czerwone, soczyste i fenomenalne w smaku. Świetnie nadają się na zupę - krem, a bogactwo ich smaku doskonale podkreślają świeża bazylia, oregano, czosnek i mozzarella di bulafa. Kwintesencja lata zaklęta w talerzu pysznej, lekkiej zupy. Uwielbiam... :)




























Składniki: 
2 kg pomidorów malinowych lub bawolich serc
1l bulionu warzywnego
125g mozzarelli di bufala
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
po garści świeżych ziół: bazylii i oregano
100ml słodkiej śmietanki
½ łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier

Pomidory przez kilka minut parzymy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki. Usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory i koncentrat, smażymy przez 10 min. na średnim ogniu. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i gotujemy przez 1 godz. Po tym czasie miksujemy na gładko. Jeżeli zupa okaże się zbyt rzadka - gotujemy ją przez kilkanaście minut bez przykrycia, jeżeli zbyt gęsta - dodajemy odrobinę bulionu. Na koniec wlewamy śmietankę i dodajemy posiekane zioła. Zagotowujemy. Zupę podajemy gorącą, z kawałkiem mozzarelli. Przyozdabiamy świeżymi ziołami.
Świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz