czwartek, 20 sierpnia 2015

Kruche ciasto serowo - brzoskwiniowe

Miła odmiana dobrze każdemu znanego sernika z brzoskwiniami. Maślany kruchy spód, delikatna masa z serka Capri, świeże brzoskwinie, a na wierzchu rozpływająca się w ustach kruszonka. Nowością w tym przepisie jest zastosowanie w kruchym cieście niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, dzięki czemu nabiera ono jeszcze większej kruchości i smaku. Polecam ten patent, no i rzecz jasna ciasto. Na pewno przyjemnie Was zaskoczy :)

Miła odmiana dobrze każdemu znanego sernika z brzoskwiniami. Maślany kruchy spód, delikatna masa z serka Capri, świeże brzoskwinie, a na wierzchu rozpływająca się w ustach kruszonka. Nowością w tym przepisie jest zastosowanie w kruchym cieście niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, dzięki czemu nabiera ono jeszcze większej kruchości i smaku. Polecam ten patent, no i rzecz jasna ciasto. Na pewno przyjemnie Was zaskoczy :)

























W swoich przepisach bardzo często wykorzystuję w sernikach serki Capri. To coś pomiędzy swojskim twarogiem, a włoską ricottą. Choć strukturą bardzo przypomina ser biały, to jednak nie posiada tak charakterystycznego kwaskowego posmaku. Jest za to kremowy i bardzo neutralny w smaku, dlatego świetnie sprawdzi się w słodkich wypiekach, ale też w wytrawnych potrawach.

Składniki
Ciasto:
150g mąki
100g mąki ziemniaczanej
1 jajko
50g cukru
150g zimnego masła 

Masa serowa:
500g serka Capri (trzykrotnie zmielonego)
1 budyń waniliowy
2 jajka
100g cukru pudru
100ml śmietany 30% (mocno schłodzonej)

Masa brzoskwiniowa:
500g mocno dojrzałych brzoskwiń
250g konfitury brzoskwiniowej
200ml soku brzoskwiniowego
50g mąki ziemniaczanej 

Kruszonka:
150g mąki
50g mąki ziemniaczanej
125g zimnego masła
50g cukru pudru


Ciasto:
Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki, dodajemy cukier, pokrojone na kawałeczki masło oraz jajko. Rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.

Kruszonka:
Wszystkie składniki zagniatamy formując drobną kruszonkę. Wstawiamy do lodówki.

Masa brzoskwiniowa:
Umyte i osuszone brzoskwinie, kroimy w kostkę. Wkładamy do rondla razem z konfiturą. Chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż owoce zmiękną. Sok brzoskwiniowy mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do gotujących się owoców. Podgrzewamy do momentu aż powstanie gęsty kisiel. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 160◦.

Masa serowa:
Zmielony ser miksujemy na gładko z cukrem, budyniem i jajkami. Mocno schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Ostrożnie mieszamy.

Formę do ciasta smarujemy masłem i wyściełamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, wyklejamy nim dno i częściowo brzegi formy (ok. 1,5cm). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 min. 
Po upływie wskazanego czasu, na kruchy spód wylewamy masę serową, ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę brzoskwiniową, posypujemy kruszonką i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 180◦. Pieczemy jeszcze przez 40 min.

Sernik świetnie smakuje z bitą śmietaną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz