Beza:
6 białek
360g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem:
6 żółtek
180g cukru
30g masła
sok i skórka otarta z
dwóch cytryn
Dodatkowo:
350ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
maliny, poziomki,
jagody lub inne owoce
Beza:
Do białek dodajemy
szczyptę soli. Ubijamy, a gdy białka lekko się spienią (nie przerywając
miksowania) wsypujemy po łyżce cukru i mąki ziemniaczanej. Masa powinna być
jednocześnie aksamitna, sztywna i plastyczna. Gotową nakładamy łyżką na blachę
wyłożoną pergaminem formując wysoką chmurę. Bezę wstawiamy na najwyższą półkę
do nagrzanego do 180◦ piekarnika i natychmiast obniżamy temp. do 115◦. Suszymy
przez min. 2 godz. i pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do
całkowitego wystudzenia.
- Bezę najlepiej składać na talerzu lub paterze, na której będzie serwowana. Gotowej lepiej nie przenosić z miejsca na miejsce, gdyż może się rozpaść.
- Jeżeli wierzch ciasta nie zapadnie się, przed nałożeniem kremu należy delikatnie wgnieść środek.
- Aby ułatwić sobie pracę, można przygotować bezę dzień wcześniej.
W metalowej misce mieszamy ze sobą: sok, skórkę z cytryny, żółtka oraz cukier. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski) i podgrzewamy masę do zgęstnienia (powinna mieć konsystencję budyniu). Zestawiamy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Wystudzony krem umieszczamy w środku bezowej korony.
Wierzch:
Śmietanę ubijamy na
sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Masę wykładamy na krem cytrynowy.
Wierzch dekorujemy owocami.
·
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz