Składniki
na 2 porcje:
200g makaronu spaghetti
6 plasterków wędzonej szynki np. szwarcwaldzkiej
120g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
70g sera gorgonzola
250ml słodkiej śmietanki 18%
50g orzechów włoskich
1 łyżeczka startego parmezanu lub sera Grana Padano
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
pieprz
Makaron gotujemy al dente. Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy. Rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w paski szynkę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, umyty i osuszony szpinak. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, a gdy szpinak zmięknie dodajemy ser i śmietanę. Doprawiamy pieprzem (nie używamy soli, ponieważ gorgonzola sama w sobie jest słona) i dusimy mieszając, aż ser się rozpuści, a sos nabierze kremowej konsystencji. Do sosu dodajemy makaron i chwilę podgrzewamy. Nakładamy porcje na talerze - każdą posypujemy orzechami, startym parmezanem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz