poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Spaghetti z wędzoną szynką, szpinakiem i gorgonzolą

Czy istnieje danie, które jest zarówno proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem wykwintne? Tak! Oto makaron zanurzony w gęstym sosie serowo - śmietanowym z dodatkiem wędzonej szynki i szpinaku posypany orzechami i natką pietruszki. Brzmi smacznie? Dla mnie tak, a do tego obłędnie smakuje. Zachęcam Was do wypróbowania :)


Czy istnieje danie, które jest zarówno proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem wykwintne? Tak! Oto makaron zanurzony w gęstym sosie serowo - śmietanowym z dodatkiem wędzonej szynki i szpinaku posypany orzechami i natką pietruszki. Brzmi smacznie? Dla mnie tak, a do tego obłędnie smakuje. Zachęcam Was do wypróbowania :)Czy istnieje danie, które jest zarówno proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem wykwintne? Tak! Oto makaron zanurzony w gęstym sosie serowo - śmietanowym z dodatkiem wędzonej szynki i szpinaku posypany orzechami i natką pietruszki. Brzmi smacznie? Dla mnie tak, a do tego obłędnie smakuje. Zachęcam Was do wypróbowania :)



Składniki
na 2 porcje:
200g makaronu spaghetti
6 plasterków wędzonej szynki np. szwarcwaldzkiej
120g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
70g sera gorgonzola
250ml słodkiej śmietanki 18%
50g orzechów włoskich
1 łyżeczka startego parmezanu lub sera Grana Padano
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła 
pieprz

Makaron gotujemy al dente. Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy. Rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w paski szynkę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, umyty i osuszony szpinak. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, a gdy szpinak zmięknie dodajemy ser i śmietanę. Doprawiamy pieprzem (nie używamy soli, ponieważ gorgonzola sama w sobie jest słona) i dusimy mieszając, aż ser się rozpuści, a sos nabierze kremowej konsystencji. Do sosu dodajemy makaron i chwilę podgrzewamy. Nakładamy porcje na talerze - każdą posypujemy orzechami, startym parmezanem i natką pietruszki.
 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz