Kolejny przepis na przepyszne ciasto z truskawkami. Dwie warstwy podłużnych biszkoptów przełożone kremem zabaglione, do tego płatki migdałów, a dla kontrastu orzeźwiające truskawki. Dzieło wieńczą wiórki białej czekolady, nonszalancko porozrzucane na wierzchu... Czy kogoś jeszcze trzeba zachęcać?
Składniki:
3 żółtka
100g cukru pudru
100ml wina Marsala lub likieru Amaretto
150ml śmietany kremówki
350g serka mascarpone
40g płatków migdałowych
ok. 6 łyżek mleka
55g grubo startej białej czekolady
500g świeżych truskawek
Żółtka, cukier i wino umieszczamy w metalowej misce na garnku z gotująca się wodą (dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Ubijamy tak długo, aż masa zgęstnieje i stanie się puszysta. Odstawiamy do przestygnięcia. Łączymy krem z serkiem mascarpone, a następnie delikatnie mieszamy z ubitą na sztywno kremówką.
Biszkopty zanurzamy w mleku i układamy na dnie naczynia o wymiarach 25x25cm. Posypujemy płatkami migdałów i rozsmarowujemy połowę kremu. Ponownie sypiemy migdały, układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i rozsmarowujemy pozostały krem. Naczynie z tiramisu zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Po upływie wskazanego czasu dekorujemy truskawkami i białą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz