czwartek, 18 czerwca 2015

Dżem truskawkowy z wanilią

Ponieważ sezon truskawkowy w pełni, polecam samodzielnie zrobić dżem z tych pysznych owoców. Naturalny, bez wspomagaczy i bardzo bardzo intensywny w smaku. W przygotowywaniu dżemu w domowych warunkach nie ma żadnej wielkiej filozofii. Należy jednak wykazać się odrobiną cierpliwości, bo proces gęstnienia po prostu wymaga czasu. Zapewniam jednak, że smak wynagrodzi Wam z nawiązką to poświęcenie ;) No i ten zapach, który podczas gotowania cudownie wypełnia cały dom...

Ponieważ sezon truskawkowy w pełni, polecam samodzielnie zrobić dżem z tych pysznych owoców. Naturalny, bez wspomagaczy i bardzo bardzo intensywny w smaku. W przygotowywaniu dżemu w domowych warunkach nie ma żadnej wielkiej filozofii. Należy jednak wykazać się odrobiną cierpliwości, bo proces gęstnienia po prostu wymaga czasu. Zapewniam jednak, że smak wynagrodzi Wam z nawiązką to poświęcenie ;) Do ten zapach, który podczas gotowania cudownie wypełnia cały dom...





































Składniki na ok. 6 słoiczków
3 kg truskawek*
600 - 900g cukru**
3 laski wanilii
skórka otarta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny

* truskawki na dżem powinny być świeże - najlepiej zebrane tego samego dnia
** jeżeli owoce są słodkie, dodajemy minimalną podaną ilość cukru, natomiast jeżeli są lekko kwaśne, wówczas odpowiednio zwiększamy porcję słodyczy

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Umieszczamy w dużym garnku wraz z pozostałymi składnikami i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy kilka godzin bez pokrywki, aż owoce zaczną się rozpadać, a nadmiar wody odparuje. Podczas gotowania dość często mieszamy, by uniknąć przypalenia.

Sprawdzamy, czy dżem jest gotowy:
Mały talerzyk umieszczamy na 5 min. w zamrażalniku. Wyjmujemy i wylewamy na niego odrobinę gorącego dżemu. Jeżeli zastygnie, a jego powierzchnia lekko się zmarszczy - można zakończyć gotowanie.

Wyprażanie słoików i pasteryzacja:
Umyte i wysuszone słoiki (mokre mogą popękać) układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiając temperaturę na 130◦. Po 5 min. od osiągnięcia żądanej temperatury wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.
Gotowy dżem przekładamy do wyprażonych słoików, pozostawiając ok. 1,5-2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi. Nakładamy nakrętki i zakręcamy (nie do oporu!). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170◦. Kiedy w słoiczkach pojawią się bąbelki, zmniejszamy temperaturę do 130◦ i pozostawiamy przetwory w piekarniku przez 25 min. Po zakończeniu pasteryzacji pozostawiamy słoiki w piekarniku jeszcze przez 30 min., dokręcamy wieczka.



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz