Składniki
Marynata:
Marynata:
2 dorady
2 limonki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
skórka otarta z
jednej cytryny
sól morska, pieprz
Salsa pomidorowa:
4 duże pomidory
1 średniej wielkości
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
garść liści bazylii
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki mielonej
kolendry
sól morska, pieprz
Grzanki czosnkowe
1 bagietka lub 2
bułki paryskie
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
ulubione zioła do
posypania
Przygotowujemy
marynatę. W miseczce umieszczamy oliwę, dodajemy sok i otartą skórkę z limonek
oraz skórkę z cytryny. Wrzucamy posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem.
Sprawione dorady nacinamy ukośnie z dwóch stron, nacieramy marynatą z zewnątrz
i w środku. Obkładamy plasterkami cytryny i wstawiamy na min. 2 godz. do lodówki.
Pomidory parzymy wrzątkiem,
obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona. Kroimy w kostkę, a następnie dodajemy
pokrojoną w półtalarki cebulę, posiekany czosnek i porwane liście bazylii. Doprawiamy
solą, pieprzem oraz kolendrą. Salsę mieszamy z sosem z oliwy i soku z cytryny.
Bagietkę kroimy w
plastry, każdy smarujemy odrobiną masła i posypujemy ziołami. Odkładamy na bok.
W naczyniu
żaroodpornym układamy ryby, wstawiamy do nagrzanego do 180◦ piekarnika i pieczemy
przez ok. 20 min. Na 10 min. przed końcem pieczenia, umieszczamy w piekarniku kromki
bagietki. Grzanki pieczemy do zrumienienia, a po wyjęciu smarujemy przekrojonym
na pół ząbkiem czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz