piątek, 12 czerwca 2015

Domowy cukier waniliowy

Pewnie dziwicie się, dlaczego na blogu znalazł się tak banalny wpis. Cukier waniliowy? Co w tym nowatorskiego? Być może część z Was od dawna przygotowuje go samodzielnie, ale być może są wśród Was również i tacy, którzy kupują cukier "waniliowy" w sklepie. To z myślą o nich powstał ten post. Drodzy moi! To, co znajduje się na sklepowych półkach, to nic innego jak cukier WANILINOWY. Jest to tańszy odpowiednik cukru waniliowego, powstały ze zmieszania cukru z waniliną lub etylowaniliną. Te syntetyczne składniki niestety nie mają zbyt wiele wspólnego z naturalną wanilią, zatem aromat i smak takiego cukru, ani trochę nie dorównuje temu, który z łatwością możecie przygotować w domu. Polecam szczególnie do wypieków, naleśników i pysznej porannej owsianki z owocami.

Drodzy moi! To, co znajduje się na sklepowych półkach, to nic innego jak cukier WANILINOWY. Jest to tańszy odpowiednik cukru waniliowego, powstały ze zmieszania cukru z waniliną lub etylowaniliną. Te syntetyczne składniki niestety nie mają zbyt wiele wspólnego z naturalną wanilią, zatem aromat i smak takiego cukru, ani trochę nie dorównuje temu, który z łatwością możecie przygotować w domu. Polecam szczególnie do wypieków, naleśników i pysznej porannej owsianki z owocami.



























Składniki: 
750g cukru kryształu
6 lasek wanilii

Wsypujemy cukier do miski. Laski wanilii rozcinamy po długości, czubkiem noża wydłubujemy ziarenka i dokładnie mieszamy z cukrem. Pozostałe korpusy waniliowe przekrawamy na pół, dodajemy do cukru. Wszystko przesypujemy do szczelnego naczynia i pozostawiamy przez tydzień w suchym i zacienionym miejscu. Po tym czasie cukier waniliowy jest gotowy do użycia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz