poniedziałek, 22 czerwca 2015

Grahamki

Co raz trudniej kupić w sklepie dobre pieczywo. Takie bez chemii, spulchniaczy i innych zbędnych dodatków. Dlatego, jeśli tylko czas mi na to pozwala, sama piekę bułki i chleb. Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać, zwłaszcza jeżeli macie na stanie automat do wypieku chleba. Posiadanie takiego urządzenia nie jest co prawda koniecznością, ale zdecydowanie ułatwia pracę. Maszyna zagniecie sprężyste ciasto i w optymalnych warunkach pozwoli mu wyrosnąć. To sprawia, że nasza praca ogranicza się już tylko do wsypania składników, uformowania bochenka lub bułek i włożenia ich do piekarnika. Jednak wszystkie te czynności można bez trudu wykonać samodzielnie, do czego oczywiście zachęcam. Tym razem w domowej piekarni powstały zdrowe, pełne błonnika grahamki. Spróbujcie koniecznie :)

Co raz trudniej kupić w sklepie dobre pieczywo. Takie bez chemii, spulchniaczy i innych zbędnych dodatków. Dlatego, jeśli tylko czas mi na to pozwala, sama piekę bułki i chleb. Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać, zwłaszcza jeżeli macie na stanie automat do wypieku chleba. Posiadanie takiego urządzenia nie jest co prawda koniecznością, ale zdecydowanie ułatwia pracę. Maszyna zagniecie sprężyste ciasto i w optymalnych warunkach pozwoli mu wyrosnąć. To sprawia, że nasza praca ogranicza się już tylko do wsypania składników, uformowania bochenka lub bułek i włożenia ich do piekarnika. Jednak wszystkie te czynności można bez trudu wykonać samodzielnie, do czego oczywiście zachęcam. Tym razem w domowej piekarni powstały zdrowe, pełne błonnika grahamki. Spróbujcie koniecznie :)





































Składniki na 6 bułek:
500g mąki razowej typ 1850
300ml wody
2 łyżki oliwy lub oleju 
7g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki mleka do posmarowania bułek

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 10 min. Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy cukier, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Na oprószonej mąką stolnicy wyrabiamy ciasto aż stanie się jednolite i elastyczne. Wlewamy oliwę i jeszcze raz wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy okrągłe lub podłużne bułki, lekko je spłaszczając. Układamy na wyścielonej pergaminem blasze i pozostawiamy w cieple na ok. 15 min. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200◦. Bułki smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20-30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz