czwartek, 9 listopada 2017

Sałatka z kaszą bulgur, pieczoną dynią i fetą

Kto ma ochotę na pyszną, jesienną bombę witaminową? Kolorowa sałatka nie dosć, że cieszy oko, to jeszcze zapewnia porcję zdrowia! :)
Co my tu mamy? Sycącą kaszę bulgur, pieczoną, lekko słodką dynię, chrupiącą paprykę, przezdrową roszponkę, ostrą cebulę oraz słoną fetę.
Wszystkie te smaki wspaniale się uzupełniają, a całość dodatkowo okrasza pomarańczowy sos balsamico.
Sałatka jest lekka, orzeźwiająca i obłędnie smakuje. Chcecie spróbować? ;)

Kto ma ochotę na pyszną, jesienną bombę witaminową? Kolorowa sałatka nie dość, że cieszy oko, to jeszcze zapewnia porcję zdrowia! :) Lekko, orzeźwiająco, a do tego smakuje obłędnie! :)





































Składniki:
200g ugotowanej kaszy bulgur
1 czerwona papryka
ok. 300g dyni pokrojonej w kliny (już wydrążonej)
1 mała czerwona cebula
2 garście roszponki
200g fety
sol, pieprz

Sos balsamiczny:
100ml octu balsamicznego
100ml soku wyciśniętego z pomarańczy
1 łyżka miodu


Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°. Dynię umieszczamy, skórką do dołu, na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy ok. 30 min. do miękkości (widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Sos balsamiczny: 
Na rozgrzaną patelnię wlewamy ocet i sok pomarańczowy. Dodajemy miód. Podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu, przez kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. (Warto przy tym włączyć wentylator i otworzyć okno, ponieważ zapach jest bardzo intensywny ;)). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę, siekamy cebulę i myjemy roszponkę.
Wszystkie składniki sałatki (oprócz sera) umieszczamy w dużej misce, doprawiamy do smaku i mieszamy. Na wierzch kruszymy fetę. Polewamy pomarańczowym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz