środa, 22 listopada 2017

Ucierane ciasto z makiem i żurawiną

Choć do świąt Bożego Narodzenia jeszcze daleko, ja już myślę o tym, co z tej okazji ugotuję i upiekę. Tak, wiem, to już obsesja ;) 
Tradycyjne polskie potrawy i ciasta są jednak praco i czasochłonne, dlatego już teraz przychodzę z pomocą ;) Motyw przewodni - mak i żurawina. Pyszne i dziecinnie proste zimowe ciasto poleca się do popołudniowej herbaty, ale doskonale wpisze się też w bożonarodzeniowy klimat. 
Zamiast świeżej (lub mrożonej) żurawiny możecie użyć wiśni. Będzie tak samo smacznie, obiecuję!





































Składniki:
250g mąki
140g cukru
3 jajka
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g suchego maku (niebieskiego lub białego)
250g świeżej lub mrożonej* żurawiny  + 1,5 łyżki cukru
cukier puder do dekoracji

* dodając do ciasta mrożone owoce, należy wydłużyć czas pieczenia


Mak wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na pół godziny, a następnie osączamy na sitku.
Żurawinę lekko rozdrabniamy blenderem i zasypujemy cukrem.
Jajka ucieramy z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera, wlewamy olej i ocet, wsypujemy mak. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Formę keksówkę smarujemy masłem lub olejem i wyściełamy papierem do pieczenia. Nakładamy połowę ciasta, żurawinę i przykrywamy pozostałym ciastem. Wyrównujemy wierzch.
Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy ok. 45 min. do tzw. "suchego patyczka". Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy, odklejamy pergamin i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz