poniedziałek, 27 listopada 2017

Quesadillas z kurczakiem fajita i warzywami

Szybki obiad nie musi być nudny. Hitowy przepis na quesadillę z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i serem doczekał się swojego następcy ;)
Dwa placki tortilli przekładamy nadzieniem z aromatycznym kurczakiem w meksykańskiej przyprawie fajita, papryką, kukurydzą, cebulą i awokado. Posypujemy serem i zapiekamy. Kroimy i jemy jak pizzę. Ulubione sosy lub guacamole mile widziane ;) Kto głodny? ;)





































Składniki
na 4 porcje (2 podwójnie zapiekane tortille):
4 placki tortilla
1 podwójny filet z piersi kurczaka
2,5 łyżki przyprawy fajita, przepis TUTAJ
1 czerwona papryka
1 cebula
100g kukurydzy z puszki
2 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
150g sera do zapiekania (najlepiej mozzarelli)
4 łyżki oleju kukurydzianego lub oliwy
sok z połowy limonki

Kurczaka kroimy w drobne paski, oprószamy mieszanką przypraw. Dodajemy połowę oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę, siekamy cebulę, osączamy kukurydzę i ścieramy na tarce o grubych oczkach ser. Awokado kroimy na drobne kawałki i skrapiamy sokiem z limonki.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy czosnek, a po chwili kurczaka. Smażymy przez minutę, a następnie zmniejszamy ogień i podlewamy mięso odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy przez ok. 3 - 4 min. Odstawiamy na bok.
Na dużej patelni (najlepsza będzie grillowa) lub w opiekaczu rozgrzewamy odrobinę oleju. Kładziemy placek tortilli, na nim połowę porcji kurczaka, a pomiędzy warzywa (paprykę, cebulę, awokado oraz kukurydzę). Posypujemy połową porcji startego sera i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Obciążamy, np. deską (oczywiście nie robimy tego, gdy używamy opiekacza) i zapiekamy przez 2-3 minuty do lekkiego zrumienienia. 
Dużym talerzem przykrywamy quesadillę, odwracamy i przekładamy na patelnię drugą stroną do dołu. Dopiekamy przez 2-3 min. Powtarzamy wszystkie czynności jeszcze raz, do wyczerpania składników.
Gotową quesadillę kroimy na osiem części jak pizzę. Podajemy z ulubionymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz