piątek, 3 listopada 2017

Cynamonowe babeczki z jabłkami i krówkami

Idealny jesienny deser powinien zawierać jabłka, bo o tej porze roku smakują one najlepiej. Jędrne i soczyste uwielbiają towarzystwo korzennych przypraw, takich jak cynamon. A gdyby tak jeszcze dodać do nich mleczne krówki? Praktyka pokazała, że to bardzo, ale to bardzo udane połączenie! Głodni słodyczy? Zapraszam na pyszne i proste cynamonowe babeczki z jabłkami i krówkami :)

Idealny jesienny deser powinien zawierać jabłka, bo o tej porze roku smakują one najlepiej. Jędrne i soczyste uwielbiają towarzystwo korzennych przypraw, takich jak cynamon. A gdyby tak jeszcze dodać do nich mleczne krówki? Praktyka pokazała, że to bardzo, ale to bardzo udane połączenie! Głodni słodyczy? Zapraszam na pyszne i proste cynamonowe babeczki z jabłkami i krówkami :)

























Składniki:
165g mąki
160g miękkiego masła
85g cukru pudru
25g cukru waniliowego
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
2 nieduże jabłka
15 miękkich krówek

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Odstawiamy na bok. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w średniej wielkości kostkę. Tak samo postępujemy z krówkami.
Masło z dwoma rodzajami cukru ucieramy mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, jedno po drugim wbijamy jajka. Do masy dodajemy mąkę z dodatkami, mieszamy. Wrzucamy krówki i jabłka, ponownie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Za pomocą dwóch długich łyżeczek nakładamy porcje ciasta do foremek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180° przez 20 min. lub dłużej (jeśli zajdzie taka potrzeba), do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy babeczki z piekarnika, studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz