poniedziałek, 4 grudnia 2017

Makaron w sosie curry z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Brak pomysłu na obiad i brak czasu na długie gotowanie zaowocowały nowym przepisem. Proste i ekspresowe danie z makaronu dla całej rodziny. Moje ulubione penne, oblane śmietanowym sosem curry, do tego kawałki soczystego kurczaka, świeży szpinak i kilka suszonych pomidorów. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny, a do tego jest naprawdę pysznie :) Kto chce spróbować?





































Składniki
dla 4 osób: 
350g makaronu penne lub np. tagliatelle
1 podwójny filet z piersi kurczaka
500ml śmietany (najlepiej kremówki)
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów (w zalewie)
300g świeżego szpinaku
1,5 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka sezamu
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy mięso i sos. 
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła i połowę porcji oliwy. Wrzucamy mięso. Smażymy po dwie minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałe masło i oliwę. Dodajemy posiekane czosnek i cebulę, smażymy przez minutę na średnim ogniu. Dodajemy szpinak i pokrojone w kostkę pomidory. 
Gdy liście szpinaku zmiękną, wlewamy śmietankę wymieszaną z curry i dodajemy kawałki kurczaka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Porcje nakładamy na talerze i posypujemy prażonym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz